Gezond binnenklimaat in de keuken. Geen gebakken lucht!

Gezond binnenklimaat in de keuken

Hoe zit het met … luchtkwaliteit?

Wil je gezonde binnenlucht, dan moet je ventileren met frisse buitenlucht. Dat deden we in de Nederlandse horeca al best goed met een ventilatievoud conform de Drank- en Horecawet. ‘Om onbegrijpelijke redenen is deze wet helaas vervallen’, zegt Gertjan. ‘Ondanks actieve lobby van Binnenklimaat Nederland richting de Kamer voor scherpere ventilatie-eisen in de horeca. Dit betekent dat de ventilatie-eis uit het Bouwbesluit 2012 zal gelden. Een eis die voor vijf keer minder ventilatie in horecalokaliteiten zorgt dan in de Drank- en Horecawet was vastgelegd.’ 

En dat terwijl de coronacrisis één ding duidelijk heeft gemaakt: een goede ventilatie in ruimten waar veel mensen bij elkaar komen, is cruciaal. ‘Als Binnenklimaat Nederland zijn we dan ook zeer teleurgesteld in het vervallen van het besluit. Uiteraard blijven we ons in de lobby sterk maken voor een gezond binnenklimaat voor iedereen.’

Roosterselectie

Ventileren kun je alleen met frisse buitenlucht. Hoe breng je die frisse lucht dan in de keuken? Volgens Gertjan gaat het in de praktijk vaak mis als het gaat om een goede selectie van roosters. ‘Een ventilatievoud van 5 kun je prima realiseren met plafondroosters, mits je ze goed selecteert. Luchttoevoerroosters moeten voldoende worp hebben. Bij een te grote worp gaat het tochten, bij een te kleine worp is de doorspoeling van de ruimte onvoldoende. Regel daarom een goede plafondtekening en laat een deskundige leverancier de selectie van de roosters verzorgen. Vraag altijd om een garantie van de luchtsnelheden in de leefzone. Krijg je die niet, zoek dan een leverancier die deze garantie wel geeft. Zorg dat je tenminste voldoet aan comfortklasse B volgens de NEN-EN-ISO 7730 zoals beschreven in “Bestek ontwerp en realisatie luchtbehandelingssystemen” van Binnenklimaat Nederland.’ Dit kun je vinden op binnenklimaattechniek.nl

Zo zorg je voor de juiste voorzieningen in de afzuig-luchtbehandelingskast (LBK)

Waar moet je op letten bij de keuze voor een grootkeuken-LBK of afzuigventilator?

  • het fabricaat moet degelijk en duurzaam zijn; 
  • de wanden van de LBK moeten goed reinigbaar en glad zijn;
  • de units voor warmteterugwinning (wtw) moeten goed reinigbaar zijn (stevige ruime en niet te diepe lamellen);
  • selecteer een zo hoog mogelijke corrosieklasse voor een goede levensduur;
  • kies altijd een metalen vetvangfilter als eerste component. Bij afwijkend gebruik van de afzuigkap veroorzaken vet en vonken dan geen brand in de LBK. 

Energiezuiniger met moderne afzuigkappen.

De nieuwste generatie  afzuigkappen? De HR-afzuigkap, zonder twijfel. ‘Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, maar niet overal wordt er op de juiste wijze mee geëngineerd’, vertelt André. ‘Wij hebben al meer dan tien jaar de Ecojet-kap, waarmee we met impulslucht-technologie de damp “opsluiten”. Deze kap heeft aan de binnenkant een specifieke vormgeving met mee-gestanste horizontale en verticale impulssleuven rondom in het dubbelwandige dampscherm. Ingebouwde ventilatoren suppleren in de rand van de kap rondom een heel klein beetje impulslucht. Zo sluiten we de damp op die niet uit de afzuigkap kan ontsnappen, maar in het centrale deel van de kap verdwijnt.’ Dankzij de effectiviteit van de kap is maar liefst 30 tot 40 procent minder afvoerlucht nodig. Daardoor volstaan lichtere ventilatoren en kleinere kanalen en hoeft er dus ook aanzienlijk minder lucht te worden toegevoerd. Al met al geeft deze kap een prettige besparing op je energiekosten. Ook fijn: voor kleinere kanalen en installaties is minder bouwkundige inbouwruimte nodig, wat ook (financiële) voordelen geeft. Bovendien valt de Ecojet kap onder de EIA-regeling.

Redacteur: Nienke Landré

Laat je inspireren door deze verhalen