Seoul Sista zet de gast aan het koken

Bij Seoul Sista wordt er natuurlijk gekookt voor gasten. Maar het allerbelangrijkste van de experience hier is de Koreaanse barbecue die is ingebouwd in elke tafel. Hier kan iedereen zijn of haar vlees, vis of groenten aan tafel geheel naar eigen wens kan bereiden. Grootkeuken sprak met eigenaar Wing Li over de populariteit van de Koreaanse keuken en zijn vestiging van Seoul Sista in Amsterdam.

Wing is een bekend horeca-ondernemer met restaurants in Rotterdam, Amsterdam en Seoul. Bij opening van een teabar in Korea zag hij voor het eerst de populariteit van de Koreaanse barbecue en besloot ook zoiets in Nederland te beginnen. In 2017 opende hij de eerste vestiging van Seoul Sista in hartje Rotterdam en in 2021 volgde de tweede vestiging in de populaire Reguliersdwarsstraat in Amsterdam.

Koreaans steeds populairder

‘De Koreaanse keuken was zeker bij onze start in 2017 nog onbekend’, vertelt Wing. ‘De Koreaanse cultuur, ook de eetcultuur, heeft de jaren een enorm ontwikkeling in populariteit doorgemaakt. Daar hebben de Oscar winnende film Parasite en tv-series zoals The Squid Game natuurlijk bij geholpen. Een belangrijk aspect van onze keuken is het gezamenlijk eten en dat doen we bij Seoul Sista in een moderne setting met de Koreaanse barbecue. Dat is de meest populaire vorm van eten in Korea, echt een nationale trots.’ Een van de kenmerken van de Koreaanse barbecue is het zelf bereiden van het vlees, vis of groente op de in de tafels aanwezige barbecues. ‘Dat zorgt voor nog meer plezier en verbondenheid dan gewoon aan tafel dineren. Onze gasten vinden het zelf koken aan tafel helemaal geweldig. Daarbij helpt het dat we niet werken met een a-la-carte of chef’s menu, maar bij ons is er een prijs inclusief alle gerechten en dessert. Alleen de drankjes moeten ze apart afrekenen. De eerste shift start om 17 uur en duurt twee en half uur, daarna volgt de tweede shift om 20 uur tot circa 23 uur.’

Koken aan tafel heeft gevolgen voor de keuken

De Koreaanse barbecues op de tafels hebben directe gevolgen voor de voorbereiding en inrichting van het restaurant. ‘Natuurlijk moeten alle tafels voorzien zijn van een elektrische barbecue, die tussen elke tafelwisseling door goed schoongemaakt moeten worden’, vertelt Wing. ‘Daarbij blijft een goed ingerichte, professionele keuken nog steeds noodzakelijk. Wel met wat minder wokstations dan gebruikelijk bij een Aziatisch restaurant. Maar in de keuken hebben we dan wel weer veel meer voorbereiding voor de bijgerechten.’

Squid Game maakte tteokbokki populair

Bij de Koreaans barbecue is het vlees en met name de gemarineerde variant Bulgogi Beef de grote favoriet. Maar er vallen steeds meer gerechten uit de Koreaanse keuken in de smaak. ‘De Bimimbap en de Banchan, de bijgerechten die bij de maaltijd worden geserveerd. Maar ook een gerecht als onze stew, een soort dikke soep met bijvoorbeeld draadjesvlees of de variant met kimchi worden steeds vaker besteld. Je ziet dat de populaire Koreaanse serie The Squid Game een grote positieve invloed heeft op de populariteit van de keuken. Opeens had iedereen het over tteokbokki.’  Alle bijgerechten worden door het keukenteam van Seoul Sista apart in de keuken bereid.

Verschillen tussen Amsterdam en Rotterdam

Wing heeft een vestiging in Amsterdam en Rotterdam, en in de samenstelling van gasten zijn zowel verschillen als overeenkomsten. ‘We trekken een breed publiek met Seoul Sista. Van jong tot oud. In Amsterdam eet een Amsterdammer bijna nooit in het centrum maar meer in de wijken eromheen, terwijl de Rotterdammer dat wel doet. In Amsterdam zien we weer meer dagjesmensen en toeristen, dat is logisch als je naar de toeristenaantallen per stad kijkt. Wat overeenkomsten betreft zien we in beide steden veel groepen die wat te vieren hebben. Eigenlijk het leukste publiek om te hebben.’

Redacteur: Hans van de Meeberg
Fotograaf: German Villafane

Laat je inspireren door deze verhalen