EIA

EIA

Nieuwe keukenapparatuur aanschaffen is soms goedkoper dan je denkt

Ben je toe aan nieuwe keukenapparatuur? Dan ben je voor de aanschaf soms goedkoper uit dan je vooraf denkt. Sommige apparaten komen namelijk in aanmerking voor extra fiscale voordelen. Omdat ze zuinig en duurzaam zijn. Leveranciers aangesloten bij Grootkeuken Nederland weten om welke apparaten het gaat en hoe je die fiscale cadeautjes in de wacht sleept. 

Moderne apparatuur is vaak zuinig in gebruik. Dat betekent lage energiekosten. En dat scheelt je per apparaat zomaar honderden euro’s per jaar. Daarmee is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Milieuvriendelijk

De voordelen kunnen nog groter zijn. Dat is het geval als je apparatuur koopt die in aanmerking komt voor EIA of voor MIA VAMIL. EIA is kort voor Energie-investeringsaftrek. De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen op het gebied van energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. MIA VAMIL staat voor Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Voor de laatste aftrek kom je in aanmerking als je investeert in milieuvriendelijke technieken.

Daarnaast zijn er honderden andere regelingen en subsidies. Struin je een beetje op internet rond, dan kom je ze allemaal tegen. In de meeste gevallen staan ze echter los van de aanschaf van grootkeukenapparatuur.

Aftrek winst

Je kunt behoorlijk besparen als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Maak je gebruik van de EIA? Dan kun je maar liefst 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De voorwaarde is overigens wel dat je winst maakt.

Bij de aanschaf van vaatwerkspoelmachines die in aanmerking komen voor EIA, is er overigens sprake van een vast bedrag dat je van de winst mag aftrekken en niet van een percentage.

Let wel: het EIA-voordeel komt bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daarbij betaal je ook nog eens minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De voordelen in euro’s hangen sterk af van je eigen situatie.

MIA VAMIL

De EIA is veel bekender en populairder dan de MIA VAMIL. Met de MIA (milieu-investeringsaftrek) kun je tot 36 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijke aanschaf van de fiscale winst aftrekken. Met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) bepaal je zelf wanneer je deze investeringskosten afschrijft. Je kiest daarvoor een boekjaar dat voor jou gunstig uitpakt. Overleg met je keukenleverancier en je accountant om een plan van aanpak op te stellen.

Potje leeg?

Je hoort weleens dat de budgetten voor EIA en MIA VAMIL en andere regelingen niet onbeperkt zijn. Als veel kopers er aanspraak op maken, kan het zijn dat je in een bepaald boekjaar achter het net vist omdat het potje leeg is. In de praktijk komt dat zelden voor. De deskundigen die wij raadpleegden, maakten het in ieder geval nog nooit mee.

Geld terug

Je mag er dus van uitgaan dat je dankzij EIA of MIA VAMIL 20% extra terugkrijgt van je investering. Let wel: andere regelingen komen daar nog bovenop. Denk bijvoorbeeld aan investeringsaftrek en kleinschaligheidstoeslag.

Bedenk daarnaast dat de apparatuur die voor deze regelingen in aanmerking komt, de zuinigste in zijn soort is. De energiebesparingen kunnen dus ook behoorlijk oplopen. Een betrouwbare leverancier kan die voordelen voor je op papier zetten.

Het is niet gratis

Die betrouwbare leverancier zal indianenverhalen over aantrekkelijke fiscale regelingen weerspreken. Het is niet zo dat je als koper de apparatuur dankzij die regelingen bijna gratis krijgt. Dat zijn fabeltjes. Leveranciers aangesloten bij Grootkeuken Nederland baseren zich op feiten, zodat je als koper weet waar je aan toe bent.

Veel informatie is terug te vinden op internet, op www.rvo.nl bijvoorbeeld. Maar daar vind je niet alles wat je moet weten. Stel dat je een inductiefornuis wilt kopen dat technisch gezien voor de regeling in aanmerking komt, maar daarvoor te goedkoop is. Het fornuis moet namelijk minimaal € 2500 kosten om voor het extra fiscale voordeel in aanmerking te komen, terwijl de prijs in ons voorbeeld € 2000 bedraagt. Je kunt alsnog voor de EIA in aanmerking komen door voor een bepaald bedrag, € 500 bijvoorbeeld, aan pannen te kopen, waardoor je boven de € 2500 uitkomt. Ook montagekosten en dergelijke tellen mee, waardoor je eerder voor de regeling in aanmerking komt.

Bekijk de nieuwste lijst

Apparatuur die voor de jaarwisseling nog op de EIA lijst stond, kan er na de jaarwisseling vanaf zijn. Omdat vergelijkbare apparaten zuiniger en duurzamer blijken te zijn, of omdat het bewuste apparaat aardgas als brandstof heeft. De regering is bezig het gebruik van aardgas in fases af te bouwen. Actuele productlijsten vind je op RVO. Zoeken met Google kan ook. Gebruik dan de term EIA lijst of MIA VAMIL en het jaar waarvoor je deze lijst wil raadplegen.

Bekijk de actuele lijsten via onderstaande button.

CHECK HET HIER!

Onderdelen

Het is goed om te weten dat je de regeling ook kunt toepassen op bepaalde onderdelen van een apparaat. Op wastanks van een vaatwasmachine bijvoorbeeld. De extra fiscale aftrek is dan alleen op die onderdelen van toepassing.

De ‘onderdelenkwestie’, zoals hiervoor beschreven, is alleen van belang als het gaat om grotere apparaten, zoals omvangrijke vaatwasinstallaties. Bij apparaten in de categorie combisteamers, koelkasten en salamanders speelt het niet.

De meeste kopers zijn hiervan niet op de hoogte. Wie in zee gaat met een leverancier van Grootkeuken Nederland wordt daarop gewezen. Bij dergelijke afwegingen kan die extra kennis van pas komen.

EIA ook voor de zorg

Non-profitorganisaties, zoals in de zorg, hebben geen recht op de EIA, maar ze kunnen het wel indirect gebruiken. Dan doen ze door voor een leaseconstructie te kiezen, waarbij de eigenaar van het apparaat – mits hij ondernemer is – de EIA kan aanvragen.

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij Willem van de Kaa, algemeen directeur van Bert Muller Grootkeukentechniek BV.

Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken