Inrichting

Inrichting

Keuken inrichten: visualiseer je plan en kies voor sfeerverhogende apparaten 

Ga je een keuken (opnieuw) inrichten? Dan doe je er goed aan om eerst de balans op te maken van de uitgangspunten: aantal zitplaatsen, concept, menukaart, bouwkundige randvoorwaarden… Wat is er mogelijk en wat niet? Het zijn allemaal aandachtspunten voor wat er aan apparatuur in je keuken moet komen, hoeveel werkruimte er nodig is en wat de handigste inrichting is.

En als we het dan toch over de apparatuur hebben, die apparaten mogen best meer zijn dan alleen functioneel. Want machines kunnen misschien niet glimlachen, maar je medewerkers die ermee werken wél. Die zijn maar wat blij dat ze niet die manden vol sinaasappels zelf hoeven te snijden en persen. 

En buiten je keuken – op de bar of counter – werken mooie apparaten sfeerverhogend én versterken ze de kwaliteits- en versbeleving bij de gast. Het is toch puur entertainment als die gezonde smoothie voor je neus wordt gedraaid met verse vruchten van jouw keuze.

3D-weergave

Een keuken inrichten; hoe pak je dat aan? Het lijkt een hele opgave, waarbij je inlevingsvermogen flink op de proef wordt gesteld. Maar sinds de komst van 3D-illustraties is het een stuk tastbaarder en inzichtelijker. Als je de bouwtekening in handen hebt, krijg je met een 3D-weergave extra inzicht in het eindresultaat. Je kunt dankzij de hoogteverschillen die worden aangegeven vanuit verschillende standpunten zien hoe de keuken er straks uitziet. 

Zichtlijnen worden duidelijk. Je ziet bijvoorbeeld wat gasten in het geval van een open keuken te zien krijgen en wat niet. De vlammen van de pizzaoven bijvoorbeeld. Het zou jammer zijn als je die vanuit het restaurant niet kunt zien. 3D is dus een mooi hulpmiddel waarbij je een goed inzicht in het ontwerp van je nieuwe keuken krijgt. Zo voorkom je verrassingen.

Virtual Reality (VR)

Met virtual reality kun je nog een stapje verder gaan: loop met een VR-bril door je toekomstige keuken. Zo kun je de nieuwe keuken om je heen ‘voelen’. “Vakmensen in de grootkeukenbranche hebben genoeg aan een plattegrond, maar onze klanten zijn daar niet dagelijks mee bezig”, aldus Vincent Arler van Beuk Horeca. Een VR-bril geeft je de mogelijkheid door de nieuwe keuken heen te lopen. Zo kun je de steamerdeur openen, de pannen op het fornuis zetten, de kranen in de keuken gebruiken en de deuren of lades van een koelwerkbank ‘echt’ openen en sluiten. Een unieke manier om te beoordelen of de keuken geheel naar wens is.

Vergeet ook de wet- en regelgeving niet!

De gemeente en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kunnen je beboeten als je niet alle voorschriften in acht neemt. En zo lopen kosten hoog op als je je onvoldoende laat adviseren. Check ons wet- en regelgeving overzicht voor meer informatie.

Routing

Maak een zogenoemd vlekkenplan – ofwel een ruwe indeling van de gewenste keuken. Denk aan de routing en houd daarbij rekening met de toeleverancier. Zorg ervoor dat die niet door de keuken hoeft te lopen om bij de koelcel, de vriescel of het magazijn te komen. Daarnaast moet de toeleverancier ook ’s nachts of ‘s morgens vroeg, als er niemand aanwezig is, producten kunnen brengen. Ook per vrachtwagen, als het even kan.

Stromen scheiden

Schone en vuile stromen moet je van elkaar gescheiden houden. Maar je moet ook efficiënt in de keuken kunnen werken. Medewerkers die de vuile vaat wegbrengen moeten op de terugweg makkelijk en snel gerechten en drankjes kunnen meenemen. Een ‘handige’ indeling van de keuken is daarom gewenst.

De apparatuurkeuze

Bij de keuze van apparatuur voor je keuken moet je met een aantal dingen rekening houden. Stel jezelf daarom de volgende vragen. Hoeveel gasten ga je er dagelijks mee bedienen? Dertig of duizend, dat maakt nogal een verschil. Wat is de beschikbare ruimte? Hou daarbij ook rekening met de aanvoer- en afzetruimte. En de bewegingsruimte voor degene die de apparatuur bedient. 

Hoe staat het met de vaardigheden van je medewerkers? Staat er altijd een professional bij of moet je het hebben van steeds wisselende werkstudenten? Dat is cruciaal. Kies je voor handmatig en ambachtelijk, semi automatisch of foolproof?

Hoe ga je de nieuwe apparatuur schoonmaken en onderhouden? Ga je het zelf doen? Of is het ook wel erg handig als het apparaat goede reinigingsfuncties in zich heeft en beschikt over een preventief onderhoudsprogramma? Je koopt eigenlijk geen apparaat, maar een oplossing, denk aan: sinaasappelpersen, slagroomautomaten, blenders, magnetronovens en vaatwassystemen.

Schoonmaak en temperatuur

Bij goedkopere apparatuur wordt de maximale omgevingstemperatuur niet altijd vermeld en vaak zijn deze apparaten alleen bestand tegen een omgevingstemperatuur van maximaal 32 °C of zelfs lager. Hier zit je zo aan tijdens bijvoorbeeld zomerse dagen. 

Voorkom dat de keuken koeltechnisch stilvalt en ga voor koeltechnische apparatuur met een zogenoemde “tropenmotor”. Deze apparaten kunnen tegen een omgevingstemperatuur die oploopt tot 43 °C en nog steeds voor een voedselveilig koud product zorgen.

Periodiek onderhoud en reparatie

Periodiek en dagelijks onderhoud ontsnapt nog wel eens aan de aandacht, maar is essentieel. Door periodiek onderhoud op kritieke apparaten in de keuken uit te voeren, kun je voorkomen dat de boel stilvalt. Dit kan erg in de kosten gaan lopen. Onderhoud hoeft niet veel tijd te kosten en is op diverse simpele manieren in te regelen. Denk onder andere aan een schoonmaakrooster. Het luchtfilter van belangrijke apparatuur zoals een fornuis kan bijvoorbeeld verstopt raken door vet, stof of bloem. Door regelmatig schoon te maken, voorkom je dat je zonder fornuis komt te zitten.

Kies daarnaast voor apparatuur die snel te repareren is als er nood aan de man is. Let op de beschikbaarheid van onderdelen. Dit is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Bij apparaten voor de huishoudelijke markt is de service vaak inbegrepen en regelen de fabrikanten dit. Op de professionele markt zijn de aantallen kleiner en is de keuze voor de juiste leverancier dus heel belangrijk.

Inductie

Het is aan te raden om ook stil te staan bij de warmte die de apparatuur uitstraalt. Het kan de omgevingstemperatuur beïnvloeden. Koken op inductiefornuizen scheelt bijvoorbeeld enorm veel in de warmteafgifte. Een ander voordeel is dat er minder fijnstof en restwarmte vrijkomt. Zo zorg je voor een gezonder werkklimaat in de keuken. 

Energie

Ook op het gebied van energiebesparing moet je keuzes maken. Kies je voor extra dikke wanden in de vriescel en/of de koelkast? Bij de vriescel zijn die extra dikke wanden wellicht logisch, omdat je die niet vaak opent en dus weinig kou verliest. Hier komt bij dat de vriescel doorgaans lang meegaat, waardoor je lang profijt hebt van de investering. Bij de koelkast ligt dat anders en zijn extra dikke wanden minder nuttig. Zo zijn er meer afwegingen.

De specialist helpt

Laat je je niet voorlichten door een specialist? Dan zie je bij het (her)inrichten van de keuken makkelijk dingen over het hoofd. Alles in orde, denk je, maar dan, als de keuken klaar is, zie je toch een paar dingen die je bent vergeten. Het schrobputje bijvoorbeeld. Of die ruwe wanden en lastige hoekjes die moeilijk schoon te krijgen zijn. En soms komt het voor dat de leidingen niet ingefreesd zijn, waardoor er oneffenheden ontstaan in plaats van een glad oppervlak. Foutjes dus. Met een goede voorbereiding en adviezen van mensen met ervaring, voorkom je dit.

Opvallend onopvallend

Voor de meeste apparaten geldt dat ze visueel mogen shinen, maar verder zo min mogelijk moeten opvallen. Ze moeten hun werk goed doen en vooral niet te veel lawaai maken. Kies daarom bij aanschaf al voor geluidsarme apparatuur. Dan is vooral belangrijk bij glazenspoelers, vaatwassers en blenders. De laatste zijn tegenwoordig met speciale geluidskappen te krijgen. 

Kortom, heel belangrijk om van tevoren goed na te denken over het gebruik van het apparaat. Gelukkig zijn er adviseurs met veel ervaring in de horecapraktijk die graag met je meedenken en je kunnen behoeden voor een miskoop.

Voordelen van goede apparatuur in je horecazaak

  • Sfeerverhogend in de zaak. Denk aan een design koffiemachine, glimmende sinaasappelpers, hippe blenders, cocktailmachine of draaiende gebakvitrine.
  • Motiverend voor medewerkers, omdat ze minder tijd aan het product hoeven te besteden en daardoor meer aandacht aan de gast kunnen geven.
  • Verleiden de gast met kwaliteit. Die denkt: ‘Oh, een mooie LaMarzocco met een goede molen, dan zit het hier wel goed met de koffie.’ Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sappen.
  • Accent op vers. Sushi of açaí-bowl die à la minute, in het zicht van de gast, wordt gemaakt. Maar ook last minute een mooie dot slagroom op appeltaart of ijs (en niet uit een spuitbus).
  • Gastbelevingsverhogend. Hoe leuk is het als die smoothie voor je neus wordt gedraaid met vruchten, nootjes en granen van jouw gezonde keuze? Puur entertainment.

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij Vincent Arler, commercieel directeur van Beuk Horeca, André Bosma, verkoopadviseur van Bakker Vakkeuken en Jos Sauer, commercieel directeur van Metos en Paul Geene van Woertman Nederland B.V.



Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken