Financiering EIA

Voorwaarden EIA

Wat is de EIA?

De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen op het gebied van energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Bedrijven en ondernemingen die investeren in technieken en apparatuur die op de Energielijst staan, kunnen tot wel 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Weten welke producten of kosten in aanmerking komen? Raadpleeg hier de website van de RVO

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA

Uiteraard gelden er algemene voorwaarden voor het in aanmerking komen van de Energie-investeringsaftrek. De belangrijkste op een rij:

 • Je bent ondernemer en inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig.
 • Non-profit organisaties en particulieren hebben geen recht op EIA. Wel is het mogelijk om indirect gebruik te maken van de EIA via een leaseconstructie, waarbij de eigenaar (lessor) van het apparaat (die moet dan wel ondernemer zijn) EIA kan aanvragen.
 • De aanvraag moet binnen 3 maanden na de opdracht zijn gemeld.
 • Investering moet aan de specifieke eisen van de actuele energielijst voldoen.
 • Het totale bedrag aan energie-investeringen moet tenminste € 2.500,- per kalenderjaar zijn.
 • Het bedrijf maakt winst in de volgende zes jaren of heeft in de laatste 3 jaar winst gemaakt.
 • Je hebt eHerkenning nodig om een melding te doen in het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Voor eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma volstaat Digid. In het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je kan een eHerkenningsmiddel aanvragen via www.rvo.nl/eLoket of direct via www.eHerkenning.nl. Voor een EIA-melding heb je een betrouwbaarheidsniveau nodig. Sinds 1 juli 2021 kan dat niet meer met niveau 1 (eH1). Dit komt door nieuwe wetgeving die destijds is ingevoerd. Om in te loggen moet je dus uiterlijk 1 juli een hoger betrouwbaarheids-niveau gebruiken. Het kan een paar dagen duren voor je jouw inloggegevens binnenkrijgt, houd daar rekening mee, zodat je niet te laat bent met melden.
 • Het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf is maximaal € 136 miljoen.
 • Indien nodig dien je een bewijs aan van de vereiste vergunningen en certificaten aan te leveren.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • Wanneer een investering niet onder een van de specifieke bedrijfsmiddelen is omschreven, kan je deze investering melden onder een van de generiek omschreven bedrijfsmiddelen. Deze zijn te vinden aan het begin van categorie A t/m D, onder de codes 310000, 410000, 320000, 420000, 340000, 440000 en 450000. In dit geval dient de energiebesparing te worden aangetoond.

Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken