Financiering

Financiering

Financiering voor de professionele keuken 

Sta je op het punt om een nieuwe horecagelegenheid te beginnen of is je huidige zaak aan een complete renovatie toe? Dan vraagt dat om een aanzienlijke investering. Voor de financiering heb je vaak een behoorlijk bedrag nodig. Zeker als je met de nieuwste, modernste en duurzaamste apparatuur wilt werken. Daar hangt een aardig prijskaartje aan. 

De kans is groot dat je de investering die je moet doen niet zelf kunt financieren. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden om in overweging te nemen. Zo is er de traditionele banklening, maar ook crowdfunding is populair. Daarnaast kun je overwegen om al je apparatuur te leasen, zodat je er geen aanschafprijs voor betaalt. De verschillende opties nemen we graag met je door. 

Banklening

Voor de financiering van een professionele keuken kun je langs de bank. Belangrijk is wel dat je dan een goed ondernemingsplan meeneemt. Zeker als het om een groot bedrag gaat, is de aanvraagprocedure complex en duurt het lang voordat je goedkeuring krijgt. 

De bank wil bepaalde zekerheden hebben en kijkt daarom ook naar je persoonlijke situatie. Heb je een hypotheek en wat is je eigen vermogen? Op welke termijn kun je de lening terugbetalen? En is de investering wel in evenwicht met de mogelijke opbrengst? De antwoorden op die vragen spelen allemaal mee. En je moet er rekening mee houden dat het niet elke horecaondernemer lukt om een banklening te krijgen. 

Crowdfunding

Een financieringsmethode die we de laatste jaren ook in de horecasector steeds vaker zien is crowdfunding. Op een speciaal crowdfundingplatform maak je een project aan en vermeld je hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Alle bezoekers van het platform die je project steunen, kunnen een donatie doen. De hoogte van het bedrag bepalen de donateurs zelf. 

Lukt het je om met een aansprekend project een grote groep mensen te overtuigen van de noodzaak van je investering? Dan kan het je zomaar eens lukken om via crowdfunding een groot deel of de hele financiering van je professionele keuken bij elkaar te krijgen.

Financiering door leveranciers, bierbrouwerijen en groothandels

Geld lenen voor het financieren van een professionele keuken kan ook bij leveranciers, bierbrouwerijen en groothandels. Je leent dan een bepaald bedrag en betaalt dat met rente terug. Daarmee lijkt het misschien niet heel veel anders dan lenen bij een bank, maar er is wel degelijk een belangrijk verschil. Een leverancier, bierbrouwerij of groothandel wil er vaak ook nog een afnamebeding voor terug. In het geval van een bierbrouwerij, bijvoorbeeld, betekent dit dat je al je bier tijdens de loopduur van de lening bij hen moet afnemen. 

Aan een afnamebeding zitten een aantal nadelen. Zo heb je minder keuzevrijheid in de producten die je koopt. Ook verlies je de mogelijkheid om scherp over de prijzen van deze producten te onderhandelen. Daardoor is het goed mogelijk dat je, in dit geval voor je bier, duurder uit bent dan nodig is. 

Apparatuur leasen

Om de investeringskosten te drukken, kun je er ook voor kiezen om apparatuur te leasen. Dat scheelt je een grote investering, terwijl je wel kunt vernieuwen. Vooral zuinige en moderne apparatuur is duur, maar het is ook een gemiste kans om met oudere apparatuur te beginnen. Bovendien is er bij oudere apparatuur een grotere kans op uitval, en dat kun je zeker tijdens drukte natuurlijk niet gebruiken. 

Voor het leasen van apparatuur zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is er financial lease, waarbij je eigenlijk koopt op afbetaling. Na een periode van gemiddeld van 3 tot 5 jaar, is de apparatuur van jou. Operational lease is ook een optie. Dan huur je de apparaten voor een bepaalde periode tegen een vaste prijs. Kies je voor full operational lease? Dan is het onderhoud van de apparatuur bij de leaseprijs inbegrepen. 

Vergeet de belastingvoordelen niet

De aanschaf van nieuwe apparatuur voor de professionele keuken is soms goedkoper dan je denkt. Dat komt omdat je bij de aanschaf van zuinige en duurzame apparaten profiteert van fiscale voordelen. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA), een regeling waardoor je 45,4% van de investeringskosten mag aftrekken van je fiscale winst.

Wellicht kun je ook profiteren van de Milieu Investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA VAMIL), die in het leven is geroepen om ondernemers te ondersteunen die investeren in milieuvriendelijke technieken. Kom je in aanmerking voor de MIA VAMIL? Dan mag je tot 36% van de investeringskosten van je fiscale winst aftrekken. Wanneer je dat doet, mag je met de MIA VAMIL zelf bepalen. Zo is het mogelijk om het boekjaar te kiezen wat voor jou het gunstigst is. 

Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken