Koelen en vriezen

Koel- en vriesapparatuur 

Bespaar energie door het optimale resultaat uit jouw koel- en vriesapparatuur te halen. Onder koel- en vriesapparatuur worden apparaten verstaan die in de koude keuken thuishoren. Ze bestaan uit verschillende soorten en maten maar onderscheiden zich door energieverbruik en koelmiddel. Het energielabel geeft aan of het apparaat zuinig is. Op het apparaat zelf staat welke koel- en blaasmiddel er wordt gebruikt.

Hoe werkt koeling?

Bij koel- en vriesapparatuur wordt warmte onttrokken en afgevoerd naar buiten. In de koeling wordt het koud, daarbuiten wordt het warm. Aan de koude kant zit de verdamper voor het onttrekken van de warmte. Vaak is deze verwerkt in de wand of vloerplaat van de koeling. In een koel- of vriescel zit meestal een aparte verdamperunit. Aan de warme kant zit de condensor. Die zorgt voor het afvoeren van de opgenomen warmte via roosters. Bij kleinere koel- en vriesmeubels zit de condensor vaak aan de achterkant. Bij grote systemen staat deze als aparte unit buiten. De compressor zorgt simpel gezegd voor het rondpompen van het koelmiddel. Die neemt het grootste deel van het elektriciteitsgebruik voor zijn rekening. Bij grotere koel- en vriesapparaten dragen ventilatoren zorg voor het inblazen van koude lucht en het afkoelen van de condensor.

Zelf doen

Je kunt veel zelf doen om ervoor te zorgen dat jouw koel- en vriesapparatuur goed functioneert en niet onnodig veel energie verbruikt. Gebruik hiervoor de praktische checklist met een aantal handige tips die ervoor zorgen dat jij het optimale uit de koelapparatuur kunt halen. Daarbij bespaar je tegelijkertijd op de energiekosten.

Een koeling moet 24/7 presteren. In tegenstelling tot andere apparatuur in de keuken wordt koel- en vriesapparatuur nooit uitgezet. Duurzame koel- en vriesapparatuur kan ook in aanmerking komen voor de EIA-regeling.

Om de technische prestaties van jouw koel- en vriesapparaten en de levensduur te kunnen garanderen, is regelmatig onderhoud een vereiste. Eenvoudige onderhoudswerkzaamheden dienen regelmatig te worden uitgevoerd. Check de bedrijvengids voor advies op maat. Specifieke informatie over aanbevolen onderhoud staat vermeld in de gebruikshandleiding van de apparatuur.

Om je te helpen, hebben we deze checklist ontwikkeld. Zo kun je de koel- en vriesapparatuur in het bedrijf en de bijbehorende energiebesparingsmaatregelen mooi in beeld brengen. Met deze checklist houd je rekening met:

  • Het energieverbruik en de mogelijkheden van energiebesparing;
  • Het belang van (regelmatig) onderhoud door een erkend koelbedrijf;
  • Het instellen van de juiste temperatuur voor het goed en veilig bewaren van voedingsmiddelen en -producten.

Checklist

  1. Driemaandelijks reiniging is een vereiste bij apparaten met geforceerde koeling.
  2. Tijdens uitvoering van onderhoud dient het apparaat altijd spanningsvrij te zijn.
  3. Sluit eventueel een servicecontract af.
  4. Houd de omgeving zoveel mogelijk stofvrij, dit minimaliseert het onderhoud en verlengt de levensduur.
  5. Zorg dat de condensor goed schoon blijft en maak regelmatig het filter en/of condensor schoon. Een vettige en/of stoffige condensor geeft een slechte koelresultaat en levert brandgevaar op.
  6. Reinig de condensor met een stofzuiger of (zachte) borstel, van boven naar beneden. Doe dit minstens een keer per drie maanden. De lamellen kunnen scherp zijn, pas daar dus voor op!
  7. Gebruik voor de reiniging geen scherpe voorwerpen.
  8. Reinig de binnen- en buitenkant met katoenen doeken en neutrale reinigingsproducten. Niet met schuurmiddelen en/of agressieve schoonmaakmiddelen.
  9. Reinig niet met een waterstraal of hogedrukspuit.
  10. Reinig de afvoer en de lekbak van de koeling.
  11. Reinig de deurrubbers met een vochtige doek.
  12. Bij overmatige ijsvorming: extra ontdooien en deurrubbers controleren/vervangen.
  13. Zorg voor goed sluitende deurrubbers, vervang deze als ze gescheurd zijn of niet meer goed aansluiten.
  14. Afhankelijk van de situatie kan het noodzakelijk zijn om de verdamper en/of luchtgeleidingsschotten te reinigen. Lees de gebruiksaanwijzing voor instructies.
  15. Vervang tijdig defecte onderdelen als verlichting, deurrubbers, glas en dergelijke.
  16. Koeltechnisch onderhoud en eventuele reparatie mag uitsluitend worden uitgevoerd door daartoe bevoegde personen.
  17. Voorkom productschade en neem zo spoedig mogelijk contact op met de leverancier wanneer het apparaat defect is.

Hoe zorg je voor de juiste temperatuur?

Naast onderhoud zijn er meer factoren die het energieverbruik van de koeling beïnvloeden. Door steeds alert te blijven, kunnen de energiekosten nog verder omlaag en geeft het de zekerheid voor de juiste bewaartemperatuur.

Checklist

  1. Zet geen warme producten in de koel- en vriesapparatuur (gebruik voor het snel koelen en/of vriezen blast chillers).
  2. Zorg dat de koude lucht in de koel- en of vrieskast goed kan circuleren: plaats niets op de bodem, stapel niet te hoog op en laat ruimte aan de zijkanten van de roosters.
  3. Plaats koel- en vriesapparaten niet buiten, in direct zonlicht, te dicht bij een warmtebron of in een te warmte ruimte. Optimale omstandigheden zijn tussen de 16-25 ºC en een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 60%.
  4. Open de deur zo kort mogelijk.
  5. Zorg dat een koel- of vriesapparaat zijn warme lucht kwijt kan. Zet geen dozen op het apparaat en bouw deze niet volledig in.
  6. Registreer de temperatuur zoals aangegeven in de HACCP-regelgeving.

Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken