Leasen

Leasen

De nieuwste apparatuur zonder investering

Niet investeren en toch beschikken over de nieuwste, zuinigste en modernste apparatuur in je keuken? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar het kan echt: door te leasen. Wat zijn de meest voorkomende vormen van lease en welke vorm past naadloos bij jouw situatie?

Leasen is een veelvoorkomende financieringsvorm in de wereld van bedrijven en particulieren. Het is zeker niet zo dat vooral ondernemers met cashflowproblemen kiezen voor lease. Ook anderen doen dat. Het is een kwestie van rekenen en afwegen. Vaak slaat de balans bij het wegstrepen van de voors en tegens bij de aanschaf van apparatuur door naar leasen.

“Wie least, hoeft niet te investeren, maar kan wel vernieuwen”, zegt Joost Vinken, Managing Director Winterhalter Nederland. “De ondernemer kan de nieuwste, zuinigste apparatuur in huis halen zonder dat het aankoopbedrag direct moet worden voldaan. En als het bedrag er wel is, kan leasen ook aantrekkelijk zijn omdat de ondernemer in dat geval geld overhoudt voor andere zaken.”

Nadeel van leasen is dat de maandlasten stijgen. Het voordeel is dat je met die maandelijkse lasten alvast geld kunt gaan verdienen.

We kennen in grote lijnen twee vormen van lease: financial lease en operational lease. Daarnaast bieden aanbieders eigen constructies aan die daarvan afgeleid zijn, zoals betalen per wasbeurt, of komen ze op de proppen met afwijkende namen, die staan voor ongeveer hetzelfde. Aan alle vormen kleven voor- en nadelen.

Apparatuur die niet mag uitvallen

Sommige apparaten kun je tijdens drukte niet missen. Geen uur, zelfs geen kwartier. Denk aan ovens, combisteamers, vaatwassers, bakwanden en ijsmachines. Storing leidt tot omzetverlies en moet je hoe dan ook voorkomen. Daarom kiezen veel ondernemers bij deze productcategorieën voor lease. Dan weet je zeker dat je beschikt over nieuwe, moderne, bedrijfszekere apparaten. Er is weinig kans dat die er onverwachts de brui aan geven.

Financial lease

Financial lease is de oorspronkelijkste vorm. Het is eigenlijk niet meer dan kopen op afbetaling. Vooraf bepaal je samen met de verkoper in hoeveel maandelijkse termijnen je de aankoopsom voldoet. Hiervoor staan doorgaans tijdsbestekken van drie tot vijf jaar. Na het voldoen van de laatste termijn ben je als klant juridisch – dus volledig – eigenaar van het apparaat. Daarvoor was je alleen economisch eigenaar.

Investeringsaftrek

Als ondernemer word je bij financial lease direct economisch eigenaar en profiteer je van diverse fiscale voordelen, zoals de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Ook kun je de Energie-investeringsaftrek (EIA) bij financial lease volledig benutten, mits het apparaat daarvoor in aanmerking komt. Deze regeling biedt direct financieel voordeel als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2023 is de aftrek 45,5% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten). 

Operational Lease

Bij operational lease huur je de machine voor een bepaalde periode tegen een vastgesteld bedrag per maand. Is er sprake van full operational lease? Dan zijn service en onderhoud bij het maandbedrag inbegrepen. Niet alleen het periodieke onderhoud, maar ook het oplossen van tussentijdse storingen en het desgewenst vervangen van onderdelen zijn onderdeel van de full service. Je weet dus gedurende lange tijd waar je aan toe bent.

Na afloop van het contract

Na afloop van de leaseperiode ben je in het geval van operational lease géén eigenaar. Je kunt na afloop van de periode kiezen tussen verschillende opties:

  1. Je huurt het apparaat voor nog een aantal maanden of jaren.
  2. Het apparaat gaat retour naar de leverancier en je besluit zelf wat je verder gaat doen.
  3. Je huurt bij dezelfde leverancier een ander apparaat, een nieuwe, voorzien van de modernste technieken. De betrokken partijen ondertekenen een nieuw leasecontract.
  4. Je neemt het apparaat over tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Dagprijs

Aanbieders van apparatuur en leasecontracten geven vaak per dag aan wat de kosten zijn. Een apparaat met een nieuwwaarde van € 10.000 kost op leasebasis bijvoorbeeld zo’n € 5,25 per dag gedurende 3 jaar, gebaseerd op een marktconforme aanbieding. Dat is een klein bedrag. 

“Toch is het belangrijk dat de koper over de juiste informatie beschikt, zodat hij of zij op basis van de eigen mogelijkheden een afweging kan maken”, zegt Raymond Stuit, Dealer Manager West Nederland van Electrolux Professional. “Wij helpen de klant daarbij, zodat inzichtelijk is of de investering rendabel is. Daarnaast bieden we tegen een geringe meerprijs optionele onderhoudscontracten aan. De klant weet daardoor vooraf wat de maandelijkse exploitatiekosten zijn.”

Betalen per wasbeurt

Betalen per wasbeurt (Pay Per Wash) staat voor een financieringsvorm waarbij je per wasbeurt betaalt. Deze constructie past men toe bij vaatwasinstallaties of glazenspoelmachines. Het is vooral aantrekkelijk als je een seizoensbedrijf hebt, zoals een strandpaviljoen. In de zomer is het druk en is er voldoende cashflow om de betalingen te voldoen. In de winter gebeurt er weinig tot niets. Het zou zonde zijn om over die periode af te moeten rekenen. Bij betalen per wasbeurt hoeft dat niet, want je gebruikt dan niets.

“De wasbeurten, inclusief de reinigingsmiddelen, kun je via een app bestellen en afrekenen”, zegt Joost Vinken. “Omdat gebruikers per wasbeurt betalen, doen ze extra hun best om de machine zo goed mogelijk te beladen en zo economisch mogelijk te werk te gaan. Verspilling van middel en energie dringen we door deze vorm van leasen terug.”

Valkuilen

Voordat je een leasecontract tekent, is het goed om stil te staan bij de baten en lasten. Let daarbij ook op de fiscale aspecten. Bij financial lease kom je in aanmerking voor investeringsaftrek, bij andere vormen, zoals operational lease en pay per wash, niet.

Ben je van plan om je bedrijf binnen afzienbare tijd over te dragen? Dan moet je niet vergeten dat leaseapparatuur de verkoop er niet makkelijker op maakt.

De kosten

Leasen brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Er komt immers rente (tussen de 3,5 en 4,2%) en risico bij kijken. “Maar de tarieven zijn redelijk. De leasemaatschappijen concurreren met elkaar en hanteren daarom gunstige voorwaarden”, zegt Raymond Stuit.

Leasen kan niet altijd

Je komt als ondernemer niet altijd in aanmerking voor een leasecontract. Leasemaatschappijen willen hun risico’s beperken en afdekken. Ben je een starter of sta je meerdere keren geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Dan word je kritisch bekeken. Maar er zijn mogelijkheden om toch tot een leasecontract te komen. In overleg met de aanbieder van de apparatuur kun je bijvoorbeeld een aanbetaling doen waardoor het te leasen bedrag kan worden verlaagd.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Joost Vinken (Managing Director Winterhalter Nederland) en Raymond Stuit (Dealer Manager West Nederland Electrolux Professional).



Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken