Koelen en vriezen

Regelgeving koelen en vriezen 

Koelen en vriezen: nieuwe regels om het klimaat en de ozonlaag beter te beschermen

Voor het koelen en vriezen gelden bepaalde regels. Meestal hebben deze regels betrekking op de gebruikte koudemiddelen. Dat is bij veel horecaondernemers bekend. Maar je weet misschien nog niet dat die regels de laatste jaren strenger werden of veranderden. Wat gebeurde er?

Eerst even de regels die altijd al golden

De regels die altijd al golden, hadden onder meer betrekking op de koudemiddelen die je gebruikt. De meeste installaties zijn uitgerust met synthetische koudemiddelen: (H)CFK’s, HFO’s, HFK’s en f-gassen. De installateur moet beschikken over een F-gassencertificaat en de monteur over een F-gassendiploma.

De Europese wetgever scherpt deze regels steeds verder aan. Zo mag je het koudemiddel R22 al enkele jaren niet meer bijvullen. Dat geldt ook voor de koudemiddelen die met R22 zijn gemengd: R401, R402, R403, R408 en R409. De verwachting is dat men het gebruik van synthetische koudemiddelen op de lange termijn verder gaat terugdringen.

GWP-factor

De afgelopen jaren veranderde er van alles. Zo is vanaf 2020 het gebruik van koudemiddelen met een GWP-factor (Global Warning Potential-factor) die hoger is dan 2500, verboden in nieuwe koel- en vriesinstallaties. In 2022 ging die GWP-factor verder omlaag, naar een maximum van 150 voor nieuwe koel- en vriesinstallaties met een vermogen van 40 kW of meer. 

Die GWP-factor geeft aan in hoeverre de middelen de ozonlaag afbreken en de atmosfeer bedreigen met als gevolg opwarming van de aarde. Daar wil de Europese wetgever met deze regels paal en perk aan stellen.

In de meeste koel- en vriesinstallaties werd een paar jaar geleden nog het synthetische koudemiddel R404 gebruikt, dat een GWP-factor heeft van 3200, ruim boven de 2500 die in 2022 van kracht werd. Dat betekent dat veel koudemiddelen de afgelopen jaren moesten worden vervangen. Kijk voor informatie op Infomil.nl.

Vergelijk het energieverbruik

Koelen en vriezen vraagt veel energie, 24 uur per etmaal, 365 dagen per jaar. Dat houdt nooit op. Om de aangeboden stekkerklare apparatuur qua energieverbruik met elkaar te vergelijken, voerde de Europese Unie in 2016 energielabels in. Deze laten zien hoeveel energie een apparaat verbruikt. Daardoor kun je de verschillende merken en uitvoeringen met elkaar vergelijken en de energiezuinigste apparatuur uitkiezen. De energielabels zijn bij wet geregeld. Er mogen geen stekkerklare koel- of vriesapparaten worden verkocht zonder zo’n label.

BEKIJK DE VERGELIJKINGSSITE VAN TOPTEN

Natuurlijke koudemiddelen

Er zijn ook natuurlijke koudemiddelen. Deze hebben een veel lager broeikaseffect bij lekkage en zijn daarom vanuit milieuoogpunt een betere keuze. Maar natuurlijke koudemiddelen zijn wel brandbaar. Daarom bepaalt de wetgever dat er niet meer dan 150 gram van dat middel in een koel- of vriesinstallatie mag zitten. Dat betekent niet dat je bij grotere installaties niet voor natuurlijke koudemiddelen kunt kiezen. Als je deze van aanvullende veiligheidsmaatregelen voorziet, mogen ze met natuurlijke koudemiddelen worden gevuld.

De veiligheidsmaatregelen hebben vooral betrekking op sensoren en afsluiters die bij een eventuele lekkage het systeem afsluiten, zodat er geen grote hoeveelheid koudemiddel vrijkomt. Dit geldt trouwens ook voor CO₂- en ammoniakinstallaties.

Bij natuurlijke koudemiddelen speelden de problemen rondom het verlagen van de GWP-factor de afgelopen jaren niet. ‘Die zaten al ver onder de norm”, aldus Uwe Reimer, commercieel directeur van Hoshizaki Europe.

Vragen bij aanschaf

Sta je op het punt om een koel- of vriesinstallatie of stekkerklare koel- of vriesapparatuur aan te schaffen, dan let je uiteraard op de prijs, kwaliteit en geschiktheid. Maar je moet de leverancier dus ook vragen naar het koudemiddel. Om welk middel gaat het? Voldoet het aan de recentste regelgeving? En verwacht je dat het gezien de razendsnelle ontwikkelingen in de toekomst ook blijft voldoen? Of zijn er wellicht vergelijkbare installaties of apparaten op de markt waarvan het koudemiddel toekomstbestendiger is?

Meer weten? Neem dan contact op met een van de leveranciers die aangesloten zijn bij Grootkeuken Nederland.



Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken