Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Het ontwerpen van een horecagelegenheid gaat verder dan een aantrekkelijk interieur en een praktische indeling; een gedetailleerde kennis van wet- en regelgeving is vereist. Deze  regels zijn opgesteld om hygiëne, veiligheid en duurzaamheid te waarborgen en spelen een cruciale rol in het creëren van een professionele horecagelegenheid.

Hygiëne

Restaurants moeten voldoen aan HACCP-richtlijnen. De hygiëne speelt een cruciale rol in voedselveiligheid. Aspecten zoals het scheiden van rauwe en bereide producten, de juiste opslagtemperaturen waarborgen en het frequentschoonmaken van werkoppervlak en apparatuur vallen hieronder. Hoe zorg je ervoor dat jouw restaurant aan al deze eisen voldoet?

Bouwvoorschriften

De bouwvoorschriften waarborgen de veiligheid, functionaliteit en duurzaamheid van een pand. Er dient voldaan te worden aan regels rondom constructieve veiligheid, brandveiligheid, ventilatie en toegankelijkheid. De ventilatie van het pand is verbonden met de ventilatie van de keuken en kan niet afzonderlijk beoordeeld of ingericht worden.

  • Bouwbesluit 2012: de actuele regelgeving is vindbaar op wetten.nl.
  • De technische bouwvoorschriften uit Bouwbesluit 2012 worden per 1 januari 2024 opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving, kortweg Bbl.
  • Brandveiligheid: Bekijk de eisen voor de horeca op de website van lokale en landelijke brandweer. 

Milieubeheer

Volgens de wet milieubeheer moeten horecabedrijven maatregelen treffen om energieverbruik, afvalproductie en waterverbruik te verminderen. Ook zijn emissie-eisen, zoals geurbestrijding en ventilatie, belangrijk om overlast te voorkomen. De eerder benoemde wetgeving omtrent het gebruik van koelgassen sluit hierop aan.

  • Milieubeheer: de verplichtingen en richtlijnen staan op wetten.nl.
  • Europese wetgeving (f-gassen).

Elektrische en gasinstallaties

De installatie van elektrische- en gasvoorzieningen moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen om brand, kortsluiting en gaslekkages te voorkomen. Aspecten zoals de gevraagde elektrische capaciteit (het resultaat van een E&W berekening, opgesteld in

VO-fase). 

Overige voorschriften en vergunningen

Als laatste zijn er verscheidende aanvullende en overige wetgeving, zoals de lokale wetgeving en horeca-specifieke eisen zoals een horecavergunningen terrasvergunning. Het aanvragen van een horeca en terrasvergunning wordt gedaan op de website van de lokale gemeente.