Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

HACCP-regels en voldoen aan de Warenwet

Werk je met voedsel en dranken? Dan moet je voldoen aan de wetten van voedselveiligheid. Dit is een verplichting vanuit de Warenwet. De Hygiënecode van branches is daarin leidend. Hierin staat omschreven hoe je de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt. En wat je daarvoor moet doen en laten. Daarmee voldoe je automatisch ook aan HACCP-eisen.

Hoe werkt een horecabestemming?

Horeca is pas toegestaan als er een horecabestemming is. Dit geldt voor organisaties met een horecafunctie en bedrijven waar het volledig om horeca gaat. Meestal is het stadscentrum de gekozen plek om horeca te vestigen, waardoor er een horecagebied ontstaat. Buiten dit gebied is er geen horeca toegestaan. Op deze pagina vind je meer informatie over het bestemmingsplan van de gemeente en een horecabestemming.

Schoeisel

De vloer moet glad zijn en tegelijkertijd voldoende grip bieden. Daarmee voorkom je valpartijen. Het juiste schoeisel is daarvoor het belangrijkst. Op Arbo-online.nl zijn er allerlei risico’s beschreven. Het bestuderen ervan helpt je om risico’s te verkleinen en aan Arbowetgeving te voldoen.

Meer weten over arbowetgeving & RI&E in de horeca? Klik hier.

Welke regelgeving veranderde er de afgelopen jaren?

Op 1 juli 2019 ging de Informatieplicht Energiebesparing in. Ongeveer 125.000 bedrijven, waaronder ondernemers uit de horeca- en grootkeukenbranche, zijn sindsdien wettelijk verplicht om in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verslag te doen. Ze laten daarmee weten welke energiebesparende maatregelen ze al namen.

Brandveiligheid en afzuiging regelgeving

In een professionele keuken gebruik je een RVS-lamellenfilter in de afzuigkap. Daarmee voorkom je dat er vlammen in het kanaal van een afzuiginstallatie komen en er daardoor brand ontstaat. Een steekvlam kan niet door een lamellenfilter heen. Daardoor voorkom je risico’s bij een vlam in de pan of tijdens het flamberen. Dit is geen vrijbrief om met open vuur te koken. Want gloeiende deeltjes resulteren wel in een brandend afzuigkanaal.

Je kunt brand voorkomen door de juiste apparatuur te gebruiken. Ook regelmatig onderhoud aan de kanalen en afzuigventilatoren is belangrijk. Meer tips lees je in dit artikel over de gevaren van koken met houtskool.

Concrete richtlijnen en voorschriften rondom brandveiligheid zijn geregeld in het Bouwbesluit. Daarnaast is er de gemeentelijke bouwverordening. Hierin is ‘brandveilig bouwen’ en ‘brandveilig gebruik’ geregeld.

Met de gemeente regel je ook een Omgevingsvergunning en doe je een gebruiksmelding als dit noodzakelijk is.

Meer weten over omgevingsvergunning en gebruiksvergunningen in de horeca? Klik hier.

  

Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken