Keuze van de chef

Keuze van de chef

Goede keukenapparatuur, een echte chef kan niet zonder

Wat mag er in een horecakeuken niet ontbreken? Je weet dat scherpe messen, snijplanken en pannen onmisbaar zijn… maar waar is een chef zonder apparatuur? Nergens, zo blijkt uit de enquête die Grootkeuken via social media afnam. We vroegen de chef naar een persoonlijke top 10 van onmisbare keukenapparatuur. Wat daar uitkwam? Dat vertellen we je graag! 

Keukenapparatuur top 10:

 1. Veel kookpitten of inductieplaten
 2. Grote oven, liefst een combistoomoven
 3. Bakplaat en/of grill
 4. Vacumeermachine
 5. Friteuse
 6. Inloopkoeling
 7. Weegschaal
 8. Keukenmachine
 9. Grote staafmixer
 10. Warmhoudlampen of -plaat

Waarom is de vacumeermachine zo populair?

De vacumeermachine is opvallend populair. Je kent deze machine ook onder de Franse naam SOUS-VIDE. Een vacumeermachine gebruik je voor het vacuüm verpakken van producten. Daarnaast heeft het een ingebrande kunststof beschermlaag en is het ingebouwd in een mantel van roestvrij staal. Bovendien is het apparaat voorzien van een kamer met vacuümpomp, waarin je producten luchtdicht kunt verpakken. Hiervoor gebruik je speciale plastic zakken. Het vacuümzuigen en dichtlassen (sealen) van de zakken gebeurt in dezelfde kamer.

Een van de ondervraagde chefs legt uit waarom de vacumeermachine zo populair is: “Ik wil graag zoveel mogelijk gerechten met mijn eigen signatuur bereiden. Dat is met een vacumeermachine mogelijk. Bij het doorgeven van het gerecht, hoef je het slechts even op te warmen. Een ander belangrijk voordeel is dat je tot op de tiende graad nauwkeurig kunt garen, met 100% smaakbehoud. Kortom: je kunt in weinig tijd veel gerechten van hoge kwaliteit bereiden.”

Wat is een vacumeermachine?

Volgens Gastropedia is een vacumeermachine, of SOUS-VIDE:

Een machine voor het vacuüm verpakken van producten. Het heeft een ingebrande kunststof beschermlaag en is ingebouwd in een mantel van roestvrij staal. Bovendien is het voorzien van een kamer met vacuümpomp, waarin producten luchtdicht zijn te verpakken. Hiervoor is het gebruik van speciale plastic zakken nodig. Het vacuümzuigen en dichtlassen (sealen) van de zakken gebeurt in dezelfde kamer.

‘O ja, bijna vergeten, maar wel heel belangrijk!’

Een goede afzuigventilatievaatwasser of bonnenprinter komt niet in het lijstje voor. Chefs noemen ze vaak pas in tweede instantie. Toch kan een horecakeuken absoluut niet zonder. Denk je vooraf serieus na over de routing van de vaat? Dan bespaart je dat ruimte, geld en ergernis op de werkvloer. En een goede afzuiging is een basisvoorwaarde voor goede werkomstandigheden in elke keuken.

En die bonnenprinter is echt handig, zelfs in kleine zaakjes. Het brengt systeem in de bestellingen en rust in de zaak.

Dan denken onze chefs ook nog even aan zichzelf:

 • Een goede koffiemachine voor de chef
 • Wijnkoeler
 • Biertap(je)
 • Bitterballenfrituur

In de categorie keukenapparatuur zonder stekker vallen:

 • Mandoline
 • Kidde
 • Barbecue
 • Interactieve allergenen database

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij het culinaire chefsplatform Gastropediasokorganiseert.nl en vele chefs die reageerden op onze Facebook-enquête.Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken