Glazenspoelmachine voor vlekkeloos, poleervrij glaswerk

Glazenspoelmachine voor vlekkeloos, poleervrij glaswerk

Nooit meer poleren, maar wel vlekkeloze glazen en blinkend bestek. Hygiëne en kwaliteit stijgen met stip terwijl de ondernemer zijn rendement ziet toenemen. Met dank aan de glazenspoelmachine. 

Het is een efficiënte, hoogwaardige machine. De werking ervan is gebaseerd op een uitgekiend samenspel van water, reinigingsmiddelen, zeepdosering, temperatuur, waskracht en programmaduur. De glazen en het bestek moeten schoon worden, maar aantasting van het glaswerk dient te worden voorkomen.

Te hoge waskracht

Dat vereist een optimale afstelling met de juiste middelen. Chloor is uit den boze. Om de kans op breuk te voorkomen mogen de temperatuurverschillen tussen waswater en naspoelwater niet groot zijn. Een te hoge waskracht moet ter voorkoming van breuk eveneens worden vermeden.

Klein van stuk

De glazenspoelmachine is klein van stuk. Alleen bestemd voor glaswerk en eventueel voor voorgespoeld bestek zodat extreme vervuiling van het waswater achterwege blijft. ‘Vaak is de glazenspoelmachine onderdeel van de bar’, zegt Simone Houtepen van Winterhalter.

Prijzen lopen uiteen

De prijzen van glazenspoelmachines lopen sterk uiteen. Maar kenners zijn daarvan niet onder de indruk. De enige glazenspoelmachine die voldoet, is een hoogwaardige, die beschikt over omgekeerde osmose waardoor kalk en mineralen uit het water worden gezuiverd. Met streeploos en vlekkeloos glaswerk als resultaat, zonder te poleren. Dat scheelt per dag uren poleerwerk. Kosten dalen hierdoor, het rendement stijgt.

Kies voor het totaalpakket!

Het aanschaffen van een goedkope glazenspoelmachine kan leiden tot teleurstellingen, omdat de resultaten kunnen tegenvallen, zegt Simone Houtepen. ‘Schaf een totaalpakket aan bij een professionele vaatwasspecialist.’ Dat pakket bestaat behalve uit de machine uit waterbehandeling, reinigingsmiddel, korven en een goede service.

Minder reinigingsmiddel

Bijkomend voordeel van het werken met omgekeerde osmose is dat je minder reinigingsmiddel nodig hebt omdat het middel z’n werk optimaal kan doen dankzij het gereinigde water. Gereinigd door de omgekeerde osmose en door een filtersysteem. Hierdoor wordt het gebruikte warme water hergebruikt met als gevolg lagere energiekosten en uiteraard minder waterverbruik. De besparingen aan reinigingsmiddelen bedragen daardoor 40 tot 50 procent.

Geen geurtjes

Een hoogwaardige glazenspoelmachine brengt niet alleen schone glazen en blinkend bestek voort, zegt Johan de Bok van Meiko Nord West Europe. ‘Ten aanzien van de hygiëne verdient de glazenspoelmachine ook de voorkeur. Als je met de hand poleert, wrijf je resten uit over het oppervlak, in de poriën. Dat is onhygiënisch en het leidt tot geurtjes en ongewenste smaakeffecten. Wie gebruikt maakt van een glazenspoelmachine met omgekeerde osmose heeft daar geen last van.’

Glazen in de spoelbak

Het spoelen van glazen in de spoelbak is in veel horecabedrijven de gewoonste zaak van de wereld. Maar pas op! Kruisbesmetting ligt op de loer. In de spoelbak bevinden zich restanten van glazen die door tientallen gasten zijn gebruikt. Dus ook bacteriën van verschillende herkomst. Een koortslip of een andere aandoening is daardoor, zeker tijdens drukke dagen, snel opgelopen voor mensen die daar gevoelig voor zijn. De Bok: ‘Een snijplank in de keuken mag je maar voor één product gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen, terwijl je in de spoelbak de glazen van een onbeperkt aantal gasten mag spoelen.’

Verplicht in Oostenrijk en Zwitserland

In Nederland zijn de meningen verdeeld: de glazenspoelmachine wel of niet verplichten in de horeca? Voorstanders van een verplichting zeggen dat het hygiënischer is om glazen en bestek grondig te reinigen. En met de hand kun je ze niet grondig reinigen, want handen zijn simpelweg niet bestand tegen de benodigde middelen. Daarom moeten glazen met de machine worden gereinigd, zeggen ze. In landen zoals Oostenrijk en Zwitsersland is dat al sinds jaar en dag verplicht.

Wissel niet van middel

Zoals gemeld is de werking van de glazenspoelmachine gebaseerd op een samenspel van water, reinigingsmiddelen, zeepdosering, temperatuur, waskracht en programmaduur. Als je één van deze factoren aanpast, verstoor je het proces, zegt Johan de Bok. ‘Sommige ondernemers kopen een ander middel omdat dat in de aanbieding is. Daar is het resultaat niet bij gebaat. Zo’n middel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het schuim van het bier doodslaat of de glazen minder schoon worden. Verkeerde zuinigheid dus om van middel te wisselen.’

90 seconden

De glazenspoelmachine doet zijn werk in korte tijd. Het wasproces neemt om en nabij de 90 seconden in beslag voor doorgaans 30 glazen. De droogtijd ligt op twee minuten. De juiste afstelling en het juiste middel zijn belangrijk, aldus Simone Houtepen. ‘Ook het naglansmiddel is van belang. Dat verwijdert zeepresten van de glazen. Dat draagt bij aan een kortere droogtijd.’ Bijkomend voordeel van een glazenspoelmachine is dat de medewerkers aan het eind van de avond niet aan de gang hoeven met het poleren van een grote hoeveelheid glaswerk.

Korf beïnvloedt droogtijd

Behalve de bovengenoemde factoren is ook de korf van belang voor een snelle droogtijd. In sommige korven staat het glaswerk schuin in de korf. Hierdoor voorkom je water in de voet. Nadat de korf uit de machine is gehaald, dient men het glaswerk rechtop neer te zetten. Dat bevordert het droogproces.

Ruimtewinst

Een glazenspoelmachine neemt ruimte in. Dat kan niet anders. Maar bij sommige uitvoeringen kan die ruimte worden beperkt, doordat de machines zijn voorzien een ingebouwde omgekeerde osmose-installatie. Dat scheelt de nodige vierkante centimeters. Dat betekent dus ruimtewinst.

EIA

Koop je een nieuwe glazenspoelmachine vergeet dan niet te informeren naar Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze is van toepassing op een aantal modellen dat voorzien is van een warmteterugwininstallatie, waardoor de energie- en waterkosten dalen en de dampuitreding tot 80% vermindert. Dus geen aangeslagen brillen van medewerkers of een wolk stoom achter de bar. Daarnaast wordt de droogtijd aanzienlijk verkort.
De extra fiscale aftrek bedraagt € 5.000,- per wastank. De NVLG heeft zich sterk gemaakt voor deze regeling. Zie ook het artikel ‘‘Nieuwe keukenapparatuur aanschaffen is soms goedkoper dan je denkt’ op Grootkeuken.nl.

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij Simone Houtepen, marketing mederwerker van Winterhalter en Johan de Bok, verkoopleider van Meiko Nord West Europe.



Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken