Dé uitkomst voor een kleine keuken

Cafe Samson is een authentiek biercafé dat al sinds 1952 gevestigd is in het hart van Nijmegen. Het café staat bekend om het grote aanbod speciaalbieren. In combinatie met een mooi assortiment snelle snacks en gerechten zonder poespas, is het een plek waar veel Nijmegenaren graag komen. Eigenaar Bjorn Boschman: “Samson is een café voor iedereen, van achttien jaar tot honderdachttien jaar. Er komt hier van alles bij elkaar en dat bijt elkaar gelukkig helemaal niet, sterker nog, het maakt het juist heel erg gezellig.”

De kleinste keuken

Café Samson heeft een keuken van nog geen 4m², waardoor de mogelijkheden voor een uitgebreide menukaart beperkt zijn. Bjorn: “We hebben een lunchkaart met broodjes en ’s avonds serveren we vooral snacks. Dat laatste moet dan ook snel kunnen gaan om aan de vraag te voldoen.” Sinds enkele jaren werkt het horecaestablissement in Nijmegen met het foodconcept de Kleinste Keuken van Sligro en keukenspecialist Bouter. De basis van de Kleinste Keuken is een highspeed mini-oven. Dit is een frituur, oven, magnetron en grill in één. Door deze combinatie van hittetechnologieën maak je gerechten tot wel 13 keer sneller klaar dan met traditionele apparatuur. “We zijn toen bij een demonstratie in een Sligro vestiging geweest en waren gelijk om. Voorheen zag je dat het café rond etenstijd leegliep, maar nu zie je dat mensen langer blijven hangen omdat ze ook kunnen eten.”

Je doet bitterballen bevroren in de oven en 2 minuten later zijn ze zo heet dat je je mond brandt.

“We verkopen gigantisch veel bitterballen bij het café. De Highspeed oven is voor ons dan echt een uitkomst. Je doet ze bevroren in de oven en 2 minuten later zijn ze zo heet dat je je mond brandt. Gasten denken zelfs dat ze uit het vet komen, zo goed zijn ze”, aldus Boschman. “Een ander bijkomend voordeel is dat je de Highspeed oven helemaal niet ruikt. Wij hebben onze keuken boven en hebben daardoor geen afzuiging, maar met deze oven is dat ook niet nodig.”

Een ander voordeel van de Highspeed oven is het formaat. Met nog geen 70 centimeter hoogte en breedte past de oven goed in de keuken van Café Samson en is er – na een kleine verbouwing – zelfs ruimte voor een tweede Merrychef. Hierdoor kan ook de menukaart van het biercafé nog verder uitgebreid worden. “In samenwerking met groothandel Sligro hebben we nu al enkele grotere gerechten naast het snackassortiment. Er zijn ruim 100 recepturen ontwikkeld door de chefs van Sligro die zijn voorgeprogrammeerd in de oven. We waren eerst zelf aan het fröbelen, maar als je een fijne partner hebt die meedenkt, ben je eigenlijk gek dat je zelf gaat bedenken. We hebben nu kip piri piri op de kaart staan. Die komt gekruid en voorgegaard binnen en wij hoeven het gerecht alleen nog af te maken. In minder dan anderhalve minuut heb je met de Merrychef een heerlijke kip piri piri op tafel staan.”

Vanaf het eerste moment dat wij die oven zagen, stonden wij versteld.

Ook zijn de nacho’s populair in de Nijmeegse kroeg, die vanwege de versnelde oven binnen een handomdraai klaar zijn: “Daar moet je echt bij blijven staan, anders ben je te laat.” Ondanks dat gasten bij Café Samson nooit hoeven te wachten op hun eten, is de behoefte aan een tweede oven groot. Bjorn: “We zitten qua uitgifte nu wel aan de maximale capaciteit van de Highspeed oven. Nu sta je iedere keer te wachten als er iets in de oven zit, dus met een tweede kun je dubbel vullen.” Ook staan er met de komst van een tweede Highspeed oven nog meer lekkere gerechten op de planning. “We kunnen dan nog weer iets meer doen. We denken nu aan loaded fries, maar zodra de tweede oven er is gaan we verzinnen en proberen.”

“Vanaf het eerste moment dat wij die oven zagen, staan we versteld. De snelheid waarmee je eten de keuken uit kunt krijgen is al wonderbaarlijk en het is echt ongelofelijk wat er aan hoeveelheden eten uit die kleine ruimte bij ons kan komen. De keukenomzet is in de afgelopen jaren flink gestegen, dus dat is fantastisch.”

Wil jij de snelheid van de Highspeed oven en de veelzijdigheid van de Kleinste Keuken recepturen zelf ervaren? Plan dan hier een gratis proefsessie bij een Sligro-vestiging. 

Redacteur: Flora Bakker

Laat je inspireren door deze verhalen