Een kijkje in de gedeelde keuken van Andrew King

In een industriële loods in het Rotterdamse Makers District, tussen ovens, mixers en de geur van versgebakken bagels, vind je Andrew King. Wat ooit begon als een liefde voor koken in zijn vrije tijd, groeide uit tot een compleet nieuw leven in Nederland. Na een carrière als architect gooide Andrew het roer om. Nu runt hij Shubie’s Kitchen, een kleinschalig bakbedrijf in een gedeelde keuken, waar hij begon met Amerikaanse pastries, maar uiteindelijk ook bagels en Amerikaanse barbecue maakt.

Van ontwerp tot oven
Andrew groeide op in de Verenigde Staten en werkte jarenlang als architect in Hongkong. “In 2019 werd het leven daar steeds lastiger door onder andere coronarestricties. Ik heb twee jonge dochters en we wilden een vrijer bestaan. Toen ontdekten we dat de VS en Nederland een ondernemersvisum hadden. Als je een bedrijf start, kun je hier aan de slag.”

Koken was aanvankelijk niet meer dan een hobby. Zijn zus, en getalenteerde bakker, stelde voor om samen iets te beginnen. In 2022 verhuisden ze naar Rotterdam en vonden ze een plek in een gedeelde keuken. “We hadden niet het geld of de kennis om een eigen keuken te bouwen, maar we hadden ideeën, recepten en energie. De gedeelde keuken gaf ons die kans.”

De kracht van delen
Shubie’s Kitchen begon bescheiden met Amerikaanse taarten en pastries, die ze later verkochten op de Oogstmarkt. Het sloeg meteen aan. “Mijn zus ging uiteindelijk terug naar de VS, maar ik bleef hier met mijn gezin. Inmiddels heb ik meer dan honderd recepten en sinds kort ook bagels, iets waar ik eigenlijk in ben ‘ingeluisd’,” lacht Andrew. “Iemand in de gedeelde keuken zei: ‘Het zou leuk zijn als iemand bagels maakt.’ Nou, dat werd ik dus.”

Voor Andrew is de gedeelde keuken essentieel voor zijn groei. “Je kunt makkelijk opschalen als je meer ruimte nodig hebt. En je leert veel van elkaar: bakkers, sambalmakers, chocolatiers… iedereen brengt iets mee. Het is een inspirerende omgeving.”

Andrew heeft zijn vaste plek achterin de keuken, vlak bij de walk-in. “Daar staan twee combi-steam ovens. Die zijn mijn levenslijn. Het zijn gedeelde ovens, maar omdat ik ernaast sta, claim ik ze een beetje,” vertelt hij lachend.

Naast de ovens heeft hij een paar trouwe metgezellen. “Mijn gouden 7-liter Maxima mixer noem ik Elvis, omdat deze lekker glimt. Daarnaast heb ik een Bradley 6-Rack digital Cabinet smoker waarmee ik kip, pork shoulder en pastrami maak. Die kan de hele dag draaien terwijl ik ander werk doe.”

Ritme en routine
Andrew runt zijn bedrijf grotendeels alleen. Drie dagen per week staat hij in de keuken, één dag op de markt en de rest bezorgt hij bestellingen. “Mijn oudste dochter helpt me op de markt en doet de vertalingen als dat nodig is. De jongste is bijna aan de beurt,” deelt hij enthousiast.

Zijn werkdagen zijn lang en strak gestructureerd. “Ik kom binnen, haal mijn spullen uit de opslag, zet alles klaar en begin met het deeg. Begin van de week bak ik voor zakelijke klanten, eind van de week voor de markt. Op marktdagen sta ik om zes uur in de keuken, zodat alles supervers is. Soms zijn het dagen van twaalf uur, maar ik klaag niet. Dit is mijn keuze.”

Inspiratie in lagen
Zijn achtergrond als architect sijpelt door in zijn kookstijl. “Design thinking gebruik ik nog elke dag. Elk gerecht begint bij onderzoek. Ik zie een nieuw ingrediënt of een stuk apparatuur en denk: wat kan ik hiermee maken?”

Zo ontstond ook zijn sambal-chocolade. “Iemand maakte sambal in de keuken, ik maakte chocolade, en ik dacht: waarom niet combineren? Het werkte fantastisch. Zo breng ik Amerikaanse smaken samen met lokale en internationale invloeden.”

Andrew droomt van een eigen zaak waar hij kan bakken én verkopen onder één dak. Maar voorlopig is de gedeelde keuken zijn perfecte uitvalsbasis. “Ik kan groeien, leren en experimenteren. En dat past bij deze fase van Shubie’s.”

Redacteur: Laurie Haanschoten
Fotograaf: Rick Arnold

Laat je inspireren door deze verhalen