Ober, er staat een robot in mijn keuken

Gijsbregt Brouwer Grootkeuken
Gijsbregt Brouwer

Ik ben een groot fan van robots in de horeca en specifieker de robotisering van keukens. Altijd als ik dat zeg, kijken mensen mij raar aan. Gastvrijheid is toch een mensen business, zeggen ze dan? En, een robot kan toch nooit zo creatief zijn als een goede chefkok? En, wat moet je met een robot aan je tafel.

Met die zaken ben ik het roerend eens. Toch blijf ik bij mijn punt, de wereld van keukens staat aan de vooravond van een robotiseringsgolf. Al geloof ik niet dat dit de androïde metalen wandelende of rollende automaten zullen zijn, zoals we die kennen uit science fiction films. 

“De wereld van keukens staat aan de vooravond van een robotiseringsgolf.”

De robots komen in de vorm van automatisering in de keuken. Ze gaan handelingen van chefs, afwassers, prep koks, schoonmakers en monteurs aanvullen en een deel van het werk uit handen nemen.

Zo zie ik de automatische woks, die passend bij het gerecht de juiste wok-rotaties in het juiste wok-ritme tegen de juiste wok-duur maken, als keukenrobots. Ook zie ik machines die tot dusver voorbehouden waren een industriële keukens (denk aan diverse mise-en-place bereidingen of het maken van halffabricaten) toetreden tot de grotere professionele keukens. Daarbij zie ik dat kookprogramma’s steeds slimmer worden in de standaard ovens in de keuken én zie steeds meer automaten die zichzelf reinigen.

Allemaal misschien niet zo spannend als de pizzarobot Zume of de server robot Rita bij Chilli’s. En dat is maar goed ook. Want Zume was de lieveling van de investeerders en van de hippe Sillicon Valley bevolking, maar is nu failliet. Rita liet glazen vallen (ja ook margarita’s) en is weer uit de 60 restaurants gehaald waar ze actief was. De lijst met robot-innovaties die toch niet leveren wat beloofd was in eindeloos. Daarom is het belangrijk om anders te kijken naar robots. 

Robots die mensen nadoen (omdat we geld willen besparen of omdat het werk is dat mensen niet willen doen) hebben een lage slagingskans. Robots die mensen helpen hun werk sneller, leuker, veiliger, gezonder of creatiever maken, die zullen blijven. Dit type robots gaat de volgende robotgolf vormen. Ze zijn al te vinden in veel keukens, in bars (altijd precies het goede biertje tappen bijvoorbeeld) en ook aan de voorkant (bestellen op een scherm bij de McDonalds).

De robotrevolutie is allang aan de gang. Gelukkig merken we er nog nauwelijks iets van.


Laat je inspireren door deze verhalen