Een energiezuinige keuken? De fiscus betaalt mee!

Een energiezuinige keuken? de fiscus betaalt mee!

Besparen op een groene grootkeuken
Ook in grootkeukens staan duurzaamheid en energiebesparing hoog op de agenda. Goed nieuws: mede dankzij de intensieve lobby van de branchevereniging Grootkeuken Nederland komt diverse apparatuur ook voor 2023 in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dat betekent dat de overheid meebetaalt aan de aanschaf van energiebesparende apparaten. Voor ondernemers maakt dit groene investeringen extra interessant. Maar met de EIA subsidie wordt niet alleen bespaard op de kosten, het levert natuurlijk ook een lagere energierekening op. Kortom, dubbel voordeel!

Wat is de EIA?

Ruim 45% aftrek
De EIA is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je als ondernemer gebruik maakt van de EIA kun je 45,5% van de investeringskosten – van in dit geval de grootkeukenapparatuur – aftrekken van de fiscale winst, bovenop je gebruikelijke afschrijving. Bovendien betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Tel uit je winst!

De belangrijkste voorwaarden

  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen op de Energielijst 2023 en is nooit eerder gebruikt
  • De investering bedraagt minimaal € 2500
  • De grootkeukenapparatuur met op tijd worden gemeld: binnen drie maanden nadat je de verplichting bent aangegaan 

Welke investeringen komen in aanmerking?

Energiezuinige bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor subsidie zijn opgenomen in de Energielijst 2023. Deze vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat zijn onder meer de volgende grootkeukenapparaten en -technieken: Laagdebiet afzuigkap in grootkeukens, koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht bij grootkeukens, snelloopdeur voor koel- of vriescellen, elektrisch frituurtoestel, energiezuinige drankkoeler, energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie, elektrische ovens, heetgasontdooisysteem, energiezuinige professionele koel- of vrieskast, transkritische CO2 koel- en/of vriesinstallatie, energiezuinige (vaat)spoel-of (vaat) wasmachine, elektrische bakcarrousel en multifunctioneel kook- en baktoestel.

Hoe vraag je de eia subsidie aan?

eHerkenning
Je hebt een eHerkenning nodig om een melding te doen in het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Voor eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma volstaat DigiD. In het eLoket wordt precies uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je vraagt een eHerkenningsmiddel via rvo.nl/eLoket of direct via eHerkenning.nl. Houd er rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat je de inloggegevens binnenkrijgt. 

Redacteur: Karen Auer

Laat je inspireren door deze verhalen