De beste smaak begint bij het juiste ijs

Wie er de social media op naslaat weet dat je er niet meer omheen kunt: ijsblokjes. Ze zijn overal en in elke vorm die je kunt bedenken. En het juiste ijsblokje kan de smaak en uitstraling van een drankje zomaar een niveau hoger tillen. Een interessante trend om op in te spelen. Met het oog op hygiëne en duurzaamheid blijkt echter snel, het ene ijsblokje is het andere niet. Paul de Jong van Hoshizaki vertelt.

Smaak en textuur
Bij Hoshizaki, high-end leverancier van ijsblokjesmachines, weten ze van ijs. “De juiste ijsblokjes zijn onmisbaar voor het creëren van smaak en textuur in het glas,” vertelt Paul de Jong, director export bij Hoshizaki. “Goed gezuiverd water is daarbij ontzettend belangrijk.”

“De kleinste smaakafwijking heeft al invloed op het product in het glas.”

Een ijsblokje van hoge kwaliteit moet daarnaast compact en vrij van luchtbellen zijn. “Compact, droog ijs is traag smeltend en zorgt voor net genoeg verdunning in het glas,” aldus De Jong. “Zo komt de smaak van de drank het beste tot z’n recht.”

Voor elke toepassing een andere vorm
De vorm van het ijs speelt een minstens zo grote rol en dat is niet alleen esthetisch. De juiste ratio van ijsblokje tot glas zorgt ervoor dat de drank optimaal gekoeld en minimaal verdund wordt. Daarnaast is de vorm ook belangrijk voor de toepassing van het ijs. “De klassieke kubusvorm is perfect geschikt voor cocktails en gedestilleerd, maar doet het minder goed in frisdranken en ijsemmers,” vertelt De Jong. “Daar adviseren wij onze halvemaanvorm voor. Schilferijs werkt weer uitstekend voor voedseldisplays en nuggetijs is perfect voor sterkgekoelde cocktails zoals de mojito.”

“Het kiezen van de juiste ijsvorm zorgt voor het beste resultaat.”

Spelen met ijs
Natuurlijk kan er ook gespeeld worden met de vorm van het ijs. IJsblokjes in de vorm van een ster, een hart, een staafje of een bal zorgt voor net dat beetje extra in het glas. Zo lang het ijs zuiver, smaakvrij en traag smeltend is, kun je gerust experimenteren met verschillende designs, volgens De Jong.

Duurzaamheid en hygiëne
Randvoorwaarden voor het kiezen van de juiste ijsmachine zijn echter duurzaamheid en hygiëne. Wanneer je veel ijs nodig hebt, is het tenslotte behoorlijk wenselijk wanneer je ijs zo energiezuinig mogelijk geproduceerd wordt. Let er qua hygiëne vooral op dat de ijsmachine het leidingwater zuivert en ontdoet van mineralen en andere vervuilingen.

Redacteur: Irene van der Linden

Laat je inspireren door deze verhalen