Franse klassiekers met een eigen twist 

Bar Bulot chef

Sterrenrestaurant Bar Bulot maakt onderdeel uit van de Hertog Jan groep, waaronder ook restaurant Hertog Jan met drie Michelinsterren in het Belgische Zedelgem viel. Dit restaurant verhuisde in oktober 2021 naar het Antwerpse vijfsterrenhotel Botanic, startte hier opnieuw als Hertog Jan at Botanic en wist hier twee Michelinsterren terug te krijgen. Destin Cannaert is chef van Bar Bulot Zedelgem, dat opende in het pand waar voorheen Hertog Jan gevestigd was. Het restaurant heeft ook een vestiging in Antwerpen. 

Destin: “Bar Bulot is verhuisd van Brugge naar dit voor ons bekende pand in Zedelgem. Ik heb geholpen het nieuwe restaurant op te starten en ben inmiddels een jaar de chef. In het oude restaurant Hertog Jan zat de keuken beneden, maar we hebben besloten hem voor Bar Bulot naar boven te halen. We hebben destijds meerdere leveranciers van keukens aangeschreven en Electrolux is daar als partner uitgekomen. Samen met Electrolux hebben we redelijk snel een keuken uitgetekend en konden we aan de slag. 

De apparatuur van Electrolux is erg stevig, het is goed gemaakt 

Het plan voor de keuken is goed uitgedacht en gebouwd, met een Thermaline keukenblok waarin vrijwel alles zit en daarnaast nog de ovens en vaatwasmachine. De apparatuur van Electrolux is erg stevig, het is goed gemaakt. Daarnaast werkt het heel handig door de verschillende displays op de apparatuur. Je kunt gemakkelijk en snel aflezen op welke stand iets staat, wat met name voor de oven erg aangenaam is. Daarnaast hebben we een frituur met een slaapstand. Als we hem even niet gebruiken, besparen we met die stand een hoop warmte en energie.  

Bar Bulot by Hertog Jan

Onze gerechten zijn eigenlijk veelal Franse klassiekers met een eigen twist, die heel erg rechttoe rechtaan zijn opgebouwd; het draait puur om het product. Op de menukaart staan gerechten zoals een vol-au-vent met Bressekip, kalfszwezerik, handgepelde garnalen en een mousselinesaus. Dat is een van onze klassiekers, maar ook een entrecote met pepersaus en lavas bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we lekkere visgerechten op de kaart staan, zoals een tarbot à la meunière en zalm, of vegetarische opties zoals een carpaccio van Coeur de Boeuf tomaat met burrata, kardemom en citrusafrikaan. 

Dit gerecht is echt wel een Bar Bulot klassieker 

Een echte topper waarvoor mensen terugkomen, is de kraaibiefstuk, ook wel bekend als longhaas, met bordelaisesaus. We bakken de biefstuk aan op stand 8 op de Thermaline zodat hij mooi gekleurd is en halen hem er daarna af om te laten rusten. Dan maken we op de plaat een reductie van bruine fond voor de bordelaisesaus. Hier voegen we sjalotjes aan toe die we hebben aangebakken in rode wijn. Bij het gerecht serveren we nog een fine champagnesaus met cognac en er komt gesmolten ganzenlever bovenop. Dit gerecht is echt wel een Bar Bulot klassieker. Hiervoor gebruiken we verschillende ovens, de plaat en frituur en op die manier wordt echt de volledige potentie van de keuken benut. 

De samenwerking met Electrolux is eigenlijk vanaf het begin af aan al heel prettig geweest. We zijn een luxe brasserie. Dit betekent dat we wel de diepte ingaan met onze gerechten, maar we serveren ook veel frietjes en dus is de frituur voor ons ook erg belangrijk. We hebben duidelijk aangegeven welke behoefte er was voor het restaurant en daarna heeft Electrolux uitgezocht en uitgedacht hoe dat er dan uit moest komen te zien in de keuken. Ook zat de vaart er goed in en kregen we het plan voor de keuken erg rap. Dat is natuurlijk heel fijn als je bezig bent een nieuw restaurant te openen en gewoon heel graag aan de slag wilt.”

Redacteur: Flora Bakker
Fotograaf: Bar Bulot

Laat je inspireren door deze verhalen