In het hart van Rotterdam vind je Duke of Tokyo en Izakaya Duki. Een bijzondere plek waar karaoke en de verfijnde Japanse keuken elkaar ontmoeten. Eigenaar Has Peters Sengers en chef-kok Kevin Glerum geven je een kijkje in hun geliefde Oosterse wereld.
“Duke of Tokyo is niet zomaar een karaokebar,” begint Has, “het is een ode aan de oorsprong van karaoke. ‘Karaoke’ letterlijk ‘leeg orkest’ is immens populair in Japan en een deel van de cultuur. Wij wilden die sfeer hierheen brengen, met de authentieke ervaring van knusse privéruimtes voor kleine groepen.”
Geen goedkope kopie
Kevin, chef-kok, en kenner van de Japanse cultuur en keuken, licht toe: “In Nederland wordt de Japanse keuken vaak vertaald naar all-you-can-eat sushi en snelle ramen, maar het echte Japanse eetconcept gaat veel verder. Toen ik met Has en zijn partners in gesprek kwam, voelde ik meteen dat hier echt een filosofie achter zit. Het is geen goedkope kopie, maar een plek waar de Japanse beleving van gezelligheid en puur eten kloppen.”
Voor Kevin is het belangrijk dat zijn keuken degelijk en betrouwbaar is, zonder overdreven dure snufjes. “Een goed fornuis en grill, goede afzuiging, en natuurlijk de nodige koelapparatuur. Het draait hier allemaal om de juiste routing en snelheid. De hapjes die we serveren moeten warm en snel bij de gasten komen.” Voor 80 procent was de keuken al ingericht toen ‘de Duke’ zijn intrek nam aan het Hofplein. “Ik stel mijn menukaart af op de apparatuur en het personeel dat we hebben.”
Japanse keukenfilosofie
Has vult aan: “Mensen die hier binnenkomen voor een avondje karaoke kunnen aan de bar een keuze maken uit een menu van exclusieve cocktails en klein hapjes, maar ook daarna tijdens een karaokesessie, via het scherm. Alles op de kaart is simpel, maar lekker, en snel klaar.” Het fine dining concept van het op de eerste etage verborgen restaurant Izakaya Duki is uniek voor de Rotterdamse vestiging van Duke of Tokyo. Kevin: “Een van de gerechten op het menu waar ik persoonlijk trots op ben, is onze langzaam gegaarde varkensnek met een yuzu-citroendressin; een gerecht dat ik zelfs aan mijn Japanse schoonfamilie durf voor te schotelen.”
Kevin’s keuken heeft een doordachte indeling, met een hoekpositie tussen het restaurant en de bar, waardoor beide gebieden efficiënt bediend kunnen worden. “Met onze open keuken willen we de Japanse keukenfilosofie laten zien: puur, kwalitatief en met respect voor de ingrediënten. Authenticiteit staat bij ons centraal, en we willen dat gasten de smaken en beleving ervaren zoals ze bedoeld zijn.”
De inrichting en indeling zijn met zorg gekozen. Has: “De open keuken is aangepast zodat de Japanse sfeer zichtbaar is, met een intiem, deels verborgen restaurant dat gasten via een schuifdeur bereiken.”
Karaoke laat je niet meer los
Het concept van Duke of Tokyo is volgens Has uniek in Nederland. “In Tokio heb je karaoke-flats met honderden privé-kamers. Hier in Nederland was karaoke vooral groot publiekelijk en wat lomp. De Japanse versie is meer ingetogen en privé, en dat is wat we hier wilden neerzetten. Onze bezoekers willen een leuke avond uit, maar wel in een intieme setting, waarbij het niet gaat om elkaar uit te lachen, maar om samen plezier te hebben.”
Voor bedrijfsfeestjes blijkt karaoke vaak de perfecte ijsbreker. “Het begint altijd een beetje onwennig, maar voor je het weet staan collega’s arm in arm luidkeels een jaren ’90-hit mee te zingen. Karaoke brengt mensen samen en verbindt. Je probeert het één keer en het laat je niet meer los – zo ging het ook toen ik het voor het eerst met vrienden in Londen probeerde,” vertelt Has. “En nu runnen we zelfs drie locaties.” Naast Rotterdam vind je Duke of Tokyo namelijk ook in Amsterdam en Utrecht. “Maar alleen Rotterdam heeft als verborgen parel Izakaya Duki”, zegt Kevin trots. “Dé plek waar je kunt genieten van verfijnde Japanse gerechtjes in een intieme, authentieke setting.”
Redacteur: Debora Plomp
Fotograaf: German Villafane