Leerhotel Het Klooster stoomt nieuwe generatie koks klaar voor duurzame toekomst
Elke grootkeuken is uniek, maar sommige steken er echt bovenuit. Zo ook de keukens van Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Dit project, gerealiseerd door Hakvoort Professional in opdracht van MBO Amersfoort, is een schoolvoorbeeld van hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan.
Al in 2018 begonnen de eerste plannen voor de nieuwe keukens van Leerhotel Het Klooster. Ben Maarse, verkoopadviseur bij Hakvoort Professional, vertelt: “We hadden eerder al keukens voor MBO Amersfoort gerealiseerd, dus toen ze tijdens de Horecava in 2023 weer bij ons aanklopten, wisten we dat er een uitdagend project op ons wachtte. Corona had de plannen vertraagd, maar nu waren we klaar om aan de slag te gaan.”
Denken in oplossingen
En dat bleek geen eenvoudige klus. Met de focus op duurzaamheid en efficiëntie, werden in totaal zes keukens gerealiseerd, waaronder twee instructiekeukens, een banquetingkeuken, een à la carte keuken, een pannenwaskeuken, een spoelkeuken en een aangepaste kantinekeuken. Daarnaast installeerde Hakvoort koel- en vriescellen en creëerde ze ruimtes voor droge opslag. De leerlingkooktafels werden voorzien van Bosch-apparatuur. Ben vervolgt: “We wisten dat we moesten denken in oplossingen. Er moesten namelijk meer leerlingen op hetzelfde vloeroppervlak kunnen werken. Er was een beperkt aantal vierkante meters beschikbaar, maar door slim te ontwerpen en goed na te denken over de routing, konden we het beoogde aantal leerlingplaatsen behalen zonder dat de ruimtes overvol raakten.”
Innovatieve hybride kooktafels
Een van de meest innovatieve aspecten van het project was de ontwikkeling van de hybride leerlingkooktafels en speciaal op maat gemaakte luchttoevoerplenums. De slimme combinatie van roestvrij staal en volkern is een resultaat van intensieve samenwerking tussen Hakvoort en de opdrachtgever. “We hebben veel overlegd met René Bekker, de chef-kok van het Leerhotel, en Tjitte Boersma, hoofd huisvesting bij MBO Amersfoort,” legt Ben uit. “Samen hebben we bestaande ideeën samengevoegd en verbeterd. Het resultaat is een tafel die zowel duurzaam als functioneel is, met optimale hygiëne en comfort.”
Duurzaamheid als basisingrediënt
Duurzaamheid was vanaf het begin een speerpunt voor dit project. Tjitte Boersma benadrukt het belang hiervan: “Ons geavanceerde energiemanagementsysteem geeft ons de mogelijkheid om automatisch slim te schakelen tussen energiebronnen zoals de 262 zonnepanelen, accu’s en het elektriciteitsnet. Het systeem maakt het energieverbruik inzichtelijk; kleine keuzes kunnen een grote impact hebben. Is het bijvoorbeeld echt nodig al om zeven uur verschillende apparaten aan te zetten, of om tijdens de instructielessen direct de afzuigkappen te laten draaien? We willen deze bewustwording integreren in de lessen, zodat studenten inzicht krijgen in de impact van het gebruik van keukenapparatuur.”
“Zo’n duurzame keuze is de MARVEL-techniek van Halton, die ervoor zorgt dat er minder lucht wordt afgezogen door de afzuigkappen. Ook door toepassing van staande glasplaten onder de eilandkappen zorgt voor minder luchtafvoer. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing op verwarmingskosten.” Chef-kok René Bekker vult aan: “Duurzaamheid gaat bij ons verder dan alleen de apparatuur. We hebben ook oog voor zaken als het verzamelen van statiegeldflessen, het onderhouden van een moestuin, en samenwerkingen met bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Duurzaamheid wordt zo een belangrijk onderdeel van de hele opleiding.”
Strakke coördinatie
De samenwerking tussen Hakvoort Professional en MBO Amersfoort heeft geleid tot een eindresultaat dat indruk maakt. De opdrachtgever heeft geen enkele concessie gedaan op het gebied van kwaliteit. De ruimtes lijken bovendien groter en ogen rustiger dan in de oude situatie. De grootste uitdaging – naast de luchtafvoer – was de deadline. “Het is fantastisch om aan zo’n project te werken,” sluit Ben af. “Door goed te luisteren naar de klant en samen te zoeken naar oplossingen, en de strakke coördinatie door Tjitte, waardoor we het project binnen vier maanden konden afronden, hebben we iets neergezet waar iedereen trots op kan zijn.”
Redacteur: Debora Plomp