Een revolutie in de smaak en kwaliteit van professioneel gebruikt water

Brita Proguard Gastronomy waterfilteringsystemen

Glazen die met watervlekken uit de spoelmachine komen waardoor je ze achteraf alsnog moet poleren, of thee die in het noorden van het land net even anders smaakt dan rond de zuidwestelijke kustgebieden. Vanwege de hoeveelheid kalk en chloride in water verschilt respectievelijk de smaak en kwaliteit van water in Nederland per streek. Duits familiebedrijf BRITA levert al ruim vijftig jaar waterfilteringsystemen en lanceert op korte termijn hun nieuwe Proguard Gastronomy 200. Het systeem voor professionele vaatwassers en stoomovens werkt op basis van reversed osmosis.  

Remco van Eijck, Business Development Manager Gastronomie bij BRITA: “Vroeger was het doel om kalk in het water te verminderen voor beter onderhoud en behoud van de apparatuur. Tegenwoordig is het hoofddoel van een filter om de smaak van het eindproduct te optimaliseren. In samenwerking met de European Specialty Tea Association (ESTA) hebben wij een standaard bepaald waar de kwaliteit van het water voor thee aan moet voldoen. Onze filters hebben een bypass die je in kunt stellen, waarmee je zelf kunt bepalen welk percentage van het inkomende water je wel en niet filtert. Zo kun je op vooraf bepaald target komen qua hardheid van het water.”

Dit is niet de enige toepassing van de professionele waterfilters. BRITA bedient met hun waterfilterkannen de consumentenmarkt, ze leveren waterdispensers aan bedrijven en plaatsen naast waterfilters bij koffieapparaten ook filters bij stoomovens en spoelmachines in de horeca. Met hun nieuwste systeem Proguard Gastronomy 200 kunnen zij met name voor professionele toepassingen het verschil maken door middel van omgekeerde osmose.  

Reversed osmosis, in de volksmond RO genoemd, wordt al jaren gebruikt door glazenwassers en in autowasstraten om een streep- en vlekvrij resultaat te krijgen. Ook in de horeca wordt er al veel gebruik van gemaakt. RO haalt 97% van alles wat in het water zit eruit, dus door in je vaatwasser osmosewater te gebruiken, krijg je een poleervrij resultaat. Het scheelt een hoop tijd, waardoor je, helemaal in grootschalige horeca, weer een mannetje minder nodig hebt. Met de schaarste en prijzen van medewerkers tegenwoordig, kun je hiermee het verschil maken voor je bedrijf.”

“Er staat een testmodel bij Rotterdamse sterrenchef François Geurds, die het nieuwe systeem op de stoomoven aangesloten heeft.” Het gebruik van omgekeerde osmose op een stoomoven komt niet veel voor, maar toch verwacht Remco dat er met name in ‘probleemgebieden’ zoals in Noord-Holland gebruik van gemaakt zal worden. “Je hebt daar veel chloride in het water. In combinatie met een stoomoven kan dit roest veroorzaken. Daarnaast is het osmosewater erg zuiver, dus je kunt je voorstellen dat je oven nog nooit zo schoon geweest.“

“Ons systeem heeft in verhouding met vergelijkbare systemen weinig koppelingen, waardoor je minder kans hebt op lekkage. Met de komst van ons eigen osmosesysteem en onze andere purity filters kunnen we de volledige behoefte van de klant afdekken.” BRITA’s nieuwe systeem Proguard Gastronomy 200 wordt naar verwachting in januari 2024 gelanceerd. 

Laat je inspireren door deze verhalen