De horeca Champions League komt naar Nederland

Gijsbregt Brouwer Grootkeuken
Gijsbregt Brouwer

Ze stonden prachtig naast elkaar: Robert de Niro (behoeft geen toelichting), chef Nobu Matsuhisa en de Nederlandse ontwikkelaars van Nobu Park Residences Park Meadows in het Amsterdamse Beatrixpark. Ook zagen we nog een enkele bekende sterrenchef die uitgerukt was voor dit bijzondere persmoment ter ere van de eerste Nobu in Nederland.

Nobu is een restaurant dat behoort tot de Champions League van de internationale horeca. Ze zijn een mondiaal merk met meer dan vijftig zaken. De zaak is eind vorige eeuw opgezet door – verrassend genoeg – acteur Robert de Niro, die zo’n fan was van ‘Matsuhisa’, het restaurant van chef Nobu Matsuhisa in Los Angeles, dat hij hem overtuigde om een vergelijkbare zaak in New York op te zetten.

De zaak is bekend om de mix van Peruaanse en Japanse invloeden, en vooral om de ‘signature dish’ black cod miso, ofwel de zwarte kabeljauw met miso. Zelf at ik deze voor het eerst in Londen, met uitzicht op het Hyde Park in 2008 en later nog eens in New York in 2011. Beide keren was de kabeljauw identiek, al kwam de kracht van het gerecht de eerste keer het ‘hardst’ binnen.

De kracht van Nobu is tweeledig: het is een type keuken die ooit origineel was (en inmiddels veel gekopieerd is) én die overal op de wereld op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Ook het niveau van gastvrijheid werkt mondiaal overal eender. Dat zorgt voor een sterk (en luxueus) merk, waar mensen graag heen gaan om te laten zien dat ze goede smaak hebben.

Vergelijkbare ‘hospitality concepts’, zoals dat in het business Engels van de internationale horeca en vastgoed heet, zijn Cipriani (Italiaans), Carbone (Amerikaans-Italiaans), Sushi Samba (sushi met een Zuid-Amerikaanse slag) en de snel groeiende Zuma, dat veel van Nobu weg heeft. Andere bekenden zijn Hakkasan (Kantonees-Chinees) en LPM ofwel La Petite Maison (Frans). Maar ook het Taiwanese Din Tai Fung speelt mee in deze topklasse van internationale horeca. Met haar bekende soepdumplings is deze formule, ondanks de ster voor het originele restaurant in Taiwan, een stuk betaalbaarder dan de eerder genoemde zaken. 

Je vindt deze zaken altijd in Las Vegas en Dubai, heel vaak in Londen, New York City en Miami en steeds vaker in Riyadh en Bangkok. Maar zelden in Amsterdam, laat staan in andere Nederlandse steden. Sushi Samba, tussen het Rijksmuseum en het casino in Amsterdam, heeft het geprobeerd, maar had (wellicht) wat pech met corona. Dus is het nieuws dat Nobu naar Nederland komt, groot nieuws. Het zou het eerste schaap over de dam kunnen zijn. Hou bovenstaande merken dus goed in de gaten, de komende periode.

Redacteur: Gijsbregt Brouwer

Laat je inspireren door deze verhalen