Professionele keukens zijn drukke werkomgevingen waarin medewerkers constant in beweging zijn. Slechte ergonomie kan leiden tot meer stress en ziekteverzuim bij het personeel en een lagere productiviteit. In een professionele keuken is de juiste ergonomie dan ook zeker van belang. Metos deelt tips die keukenprofessionals helpen om hun werk makkelijker te maken.
Er is steeds meer aandacht voor ergonomie in de keuken, mede dankzij het voortdurende personeelstekort. Werkgevers willen goede medewerkers behouden en hen zo lang mogelijk in het arbeidsproces houden. Hier speelt ergonomie een cruciale rol: het verbeteren van de ergonomie is een investering die zowel het welzijn van het personeel als de efficiëntie van de keuken beïnvloedt. Ergonomisch ontworpen werkruimtes, de juiste gekozen apparatuur, training en de juiste hulpmiddelen verminderen de werkdruk en maken de werkomgeving van jouw personeel aangenamer.
1. Denk al in de ontwerpfase aan ergonomie
Wanneer een professionele keuken goed is ontworpen, verlopen de werkprocessen soepel. Het doel is om zoveel mogelijk te doen met zo min mogelijk bewegingen. De plaatsing van apparatuur, de hoogte van werkbladen en een logische werkstroom maken het werk eenvoudiger en verminderen zware belasting.
De ergonomie verbetert aanzienlijk wanneer veelgebruikte apparatuur en benodigdheden binnen handbereik worden geplaatst en werkstations voldoende dicht bij elkaar staan. Achteraf aanpassingen doen aan een keuken is altijd duurder en omslachtiger. Bovendien leidt een niet-functionele keuken tot hoger ziekteverzuim en extra kosten.
2. Investeer in ergonomische apparatuur
De keuze voor ergonomische apparatuur is essentieel voor het welzijn op de werkvloer. Bij de aanschaf van keukenmachines moet je vooral letten op verstelbare functies. Een voorbeeld is een in hoogte verstelbaar werkblad dat zorgt voor een juiste werkhouding, wat de belasting op het lichaam vermindert en langdurige aandoeningen, pijn en blessures voorkomt. Bespaar niet op de verkeerde dingen. Als je alleen naar de aankoopprijs van apparatuur kijkt, krijg je later gegarandeerd problemen. Een slechte werkhouding leidt tot gezondheidsklachten en beïnvloedt natuurlijk ook het werkplezier.
3. Train je personeel
Voor een ergonomische werkomgeving is het belangrijk dat medewerkers weten hoe ze veilig en gezond kunnen werken. Tijdens trainingen leren werknemers over de ergonomische functies van apparatuur en over werkhoudingen en -methodes. Als je iets al lange tijd op een bepaalde manier doet, sta je niet altijd stil bij je werkhouding en handel je routinematig. Daarom is training belangrijk, zelfs als de apparatuur bekend is. Dankzij training leren je werknemers bijvoorbeeld de juiste werkhoudingen en tiltechnieken, wat de belasting vermindert en het werk veiliger maakt.
4. Maak gebruik van de functies en automatisering van apparatuur
Technologie in apparatuur en de automatisering maken het het werk in de keuken makkelijker. Ovens hebben bijvoorbeeld geavanceerde technologie. Je hoeft alleen maar het gewenste eindresultaat te weten en de oven regelt de rest. Je hoeft er nauwelijks aandacht aan te besteden. De oven geeft met geluidssignalen aan wanneer je naar de volgende stap moet gaan, waardoor medewerkers minder stappen hoeven te zetten. Bovendien beschikken ovens tegenwoordig vaak over een automatische reinigingsfunctie. Hierdoor hoeft een medewerker de oven niet handmatig schoon te maken en is deze gegarandeerd hygiënisch.
5. Kies hulpmiddelen die ergonomie ondersteunen
Met de juiste hulpmiddelen kan repetitief en fysiek zwaar werk aanzienlijk worden verlicht. Vaak ligt de belasting op de onderrug, nek en schouders. Hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het schoonmaken maken het werk al een stuk gemakkelijker.
Bron: Metos
Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken