De horecabranche kampt al ruime tijd met een personeelstekort. Ook al is het allergrootste tekort voorbij, veel horecaondernemers hebben moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Dit tekort aan personeel heeft grote gevolgen voor zowel de branche als de horecaondernemers. In deze blog komen oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen langs voor het personeelstekort in de horeca.
Oorzaken van personeelstekort
Een belangrijke oorzaak is de groeiende economie. Door de groei van de economie neemt ook de vraag naar gezellig avondjes uit toe. Van een borrel met vrienden in de middag tot een de avond uitgebreid diner in een restaurant. Ook is er meer behoefte aan een koffiemomentje in de ochtend of middag. Het aanbod van horecapersoneel is niet snel genoeg meegegroeid, waardoor er een tekort is ontstaan.
De coronapandemie ligt al even achter ons, maar heeft een enorme impact gehad op de horeca. Ontslagen van personeel en een afname van het aantal nieuwe werknemers dat de branche instroomt. Nu de horeca een aantal jaar weer volledig open is, is het duidelijk geworden dat het personeelstekort in de branche niet zomaar verdwijnt. Daarnaast is er ook een groep medewerkers die door de pandemie het werk in de horeca minder zijn gaan waarderen en op zoek zijn gegaan naar andere uitdagingen buiten de branche.
De horeca staat bekend om de lage lonen. Dit wordt bevestigd door cijfers van CBS over vorig jaar, met € 18 per uur als gemiddeld uurloon. De exacte hoogte van het loon hangt ervan af of je in de spoelkeuken staat of leidinggeeft aan een team. Het salaris ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde en moet omhoog om meer werknemers aan te trekken naar deze sector.
Het vaak moeten werken in de weekenden en avonden maken de horeca geen aantrekkelijke baan. Doorgroeimogelijkheden zijn er weinig, waardoor banen ook minder aantrekkelijk kunnen zijn voor potentiële werknemers. Dit kan leiden tot hoge verloopcijfers en problemen bij het aantrekken en behouden van werknemers. Daarnaast kunnen het snelle werktempo en lange dagen stressvol zijn voor werknemers.
Gevolgen van het tekort aan personeel
Het tekort aan personeel in de horeca heeft grote gevolgen voor de horecaondernemers en de branche als geheel. Zo zorgt het tekort voor een hogere werkdruk bij het aanwezige personeel. Dit kan leiden tot stress en burn-outklachten, wat weer kan leiden tot een hoog ziekteverzuim.
Bovendien kan het tekort aan personeel leiden tot een verminderde kwaliteit van de dienstverlening. Horecaondernemers moeten soms personeel inhuren zonder de juiste kwalificaties, waardoor er fouten kunnen worden gemaakt en gasten ontevreden kunnen worden.
Het personeelstekort heeft ook financiële gevolgen voor horecaondernemers. Zij moeten soms extra investeren in werving en selectie, terwijl ze ook extra personeelskosten hebben om het werk gedaan te krijgen. Ook kan het personeelstekort leiden tot het sluiten van horecaondernemingen, omdat er simpelweg niet genoeg personeel beschikbaar is om het werk gedaan te krijgen.
Oplossingen voor personeelstekort in de horeca
Hoe kun je er als ondernemer nu voor zorgen dat jou personeel, ondanks de eerdergenoemde nadelen, toch plezier in hun werken hebben? En hoe kun je nieuwe collega’s aan je binden? Er zijn een heleboel oplossingen om personeelstekort in de horeca te minderen en waar nodig beter op te vangen.
Zorg voor een goede werkcultuur: Creëer een werkomgeving die aantrekkelijk is voor werknemers en waar ze zich gewaardeerd voelen. Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en een flexibele werkregeling, bijvoorbeeld door het aanbieden van parttime of flexibele werktijden.
Investeer in opleidingen: Investeer in de opleiding en training van personeel om hun vaardigheden en kennis te verbeteren. Zo investeer je niet alleen in de kennis en kunde jouw personeel en maar ook direct in hun toekomst.
Werk samen met onderwijsinstellingen: Werk samen met onderwijsinstellingen om studenten te informeren over de kansen en voordelen van een carrière in de horeca. Dit kan ook helpen om toekomstige werknemers aan te trekken.
Maak gebruik van technologie: Om de efficiëntie te verbeteren en de werkdruk te verminderen is het slim om gebruik te maken van technologie. Denk hierbij aan het gebruik van automatisering, online reserveringssystemen, en het implementeren van innovatieve keukentechnologieën.
Bied bonussen en incentives aan: Bied bonussen en andere extra financiële voordelen aan om werknemers te motiveren en te behouden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van prestatiebonussen, gratis maaltijden of andere voordelen.
Werk samen met andere bedrijven: Werk samen met andere bedrijven in de horeca om het personeel te delen tijdens piekperiodes. Dit kan bijvoorbeeld door het opzetten van een flexibel werksysteem of een samenwerkingsverband met andere restaurants.
Investeer in de lange termijn: Investeer in het opbouwen van een sterke reputatie als werkgever in de horeca en in het ontwikkelen van een langetermijnstrategie voor het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Dit vergt tijd en energie, maar levert je in de toekomst veel op.
Belangrijk is dat ook de overheid en brancheorganisaties een rol spelen in het oplossen van het personeelstekort in de horeca. De overheid kan bijvoorbeeld maatregelen nemen om het werken in de horeca aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door het verlagen van de belastingdruk op arbeid. Conclusie; de oorzaken van het personeelstekort zijn divers, maar hebben allemaal te maken met de aantrekkelijkheid van de horeca als werkgever. Hoe aantrekkelijker jij bent, hoe groter de kans dat je jouw personeel aan je bindt.
Bron: Bouter
Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken