Hoe houd je je slagroommachine brandschoon?

Het belang van een schone keuken en schone apparatuur is groot. Een slagroommachine wordt in veel horecazaken dagelijks gebruikt. Door regelmatig en grondig je slagroomautomaat te reinigen, zorg je ervoor dat je gasten altijd kunnen genieten van verse en smakelijke slagroom. Een brandschone slagroommachine is dus erg belangrijk. Wat is hiervoor de beste manier? Ontdek de 3 stappen die horen bij het reinigen van deze machine volgens Woertman Nederland.

1. Dagelijkse reiniging

Het dagelijks reinigen van je machine zorgt ervoor dat je alle slagroomresten uit je machine spoelt:

– Spoelen: Spoel de machine dagelijks door. Begin met het uitschakelen van de machine en haal de slagroom eruit. Spoel daarna de machine met lauw water.  Zo spoel je alle laatste slagroomresten uit de machine.

– Reinigings- en desinfectiemiddel:  Gebruik een geschikt reinigings- en desinfectiemiddel voor slagroommachines zoals Radikaal. Los het reinigings- en desinfectiemiddel op in lauw water en laat de oplossing door de machine lopen. Gebruik daarbij de spoelkoppeling! Het is echt belangrijk dat je het reinigings- en desinfectiemiddel voldoende tijd geeft om in te werken. Laat het middel daarom minimaal 10-15 minuten in de machine zitten.  

– Naspoelen: spoel de machine daarna grondig door met schoon lauw water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen. Zo blijft er niets achter aan reinigingsmiddel die de smaak van de slagroom kan beïnvloeden.  

2. Wekelijkse reiniging

Naast de dagelijkse schoonmaak, moet het slagroomautomaat ook wekelijks grondig gereinigd worden. Voor een effectieve slagroomautomaat reiniging gebruik je een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor voedselcontact. Demonteer de onderdelen en zorg ervoor dat je alle onderdelen goed inweekt en vervolgens met een zachte borstel schoonmaakt. Dit helpt om vastzittende resten en eventuele aanslag te verwijderen. Spoel na het schoonmaken goed na met lauw water om ervoor te zorgen dat alle zeepresten verwijderd zijn.

3.  Periodiek onderhoud door monteur

Naast je eigen reinigingsprogramma is het belangrijk om periodiek onderhoud door een monteur in te plannen.

– Diepte reiniging: de monteur doet een diepte reiniging, waarbij je slagroommachine volledig wordt gedemonteerd en elk onderdeel grondig wordt schoongemaakt.  

– Inspectie: de monteur controleert je machine op slijtage en beschadigingen aan de onderdelen. Als het nodig is vervangt de monteur versleten of beschadigde onderdelen om een goede werking van je machine te garanderen. Zo kun je weer eindeloos jouw gasten tevreden maken met verse en smakelijke slagroom.

Bron: Woertman Nederland

Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken

Lees meer

Woertman bestaat 50 jaar

In 2025 – officieel op 2 april – bestaat Woertman Nederland B.V. 50 jaar, een bijzondere mijlpaal. Woertman kijkt terug op een reis waarin van…