Ben je van plan een eigen restaurant te beginnen? Er zijn veel stappen die je moet zetten om dat goed te doen. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Hoe? Ontdek 10 stappen die je kunnen helpen bij het beginnen van je eigen café, restaurant of hotel
1. Onderzoek andere restaurants
Begin als eerste met een onderzoek naar de omgeving. Welke concurrenten zitten er bij jou in de buurt? Het is belangrijk om je markt en andere spelers in kaart te krijgen, zodat je weet welk soort restaurants er al zijn en wat voor soort eten zij serveren. Jij wilt hierin natuurlijk onderscheidend zijn.
2. Kies de juiste locatie
Het vinden van de juiste locatie die past bij jouw concept is key. De locatie moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor jouw gasten en afhankelijk van het type gast is voldoende parkeergelegenheid noodzakelijk. Neem in je keuze voor de locatie ook mee wat je zou willen uitgeven aan huur en inrichting.
3. Schrijf een businessplan
Schrijf een uitgebreid businessplan voor je restaurant, café of hotel. Hierin staan je visie, doelstellingen, financiële plannen, marketingstrategieën en operationele procedures. Weet je niet waar je moet beginnen? Op internet staan meer dan genoeg voorbeelden, zodat je makkelijk aan de slag kunt.
4. Regel de financiering voor je restaurant
Niet geheel onbelangrijk; bepaal jouw financieringsbronnen en maak een budget. Houd rekening met de kosten voor huur, inrichting, personeel, voorraad, marketing, vergunningen en verzekeringen. Ook zijn er altijd onvoorziene kosten waar je ruimte voor moet houden in je budget.
5. Registreer je restaurant en vergunningen
Registreer je restaurant bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zij kunnen je ook helpen met de benodigde vergunningen, belastingregistratie en het verkrijgen van verzekeringen.
De vergunningen dat je nodig hebt zijn afhankelijk van het type restaurant dat je gaat beginnen.
- Drankvergunning: Als je alcohol wilt schenken in jouw restaurant heb je deze vergunning nodig. Ook moet je voldoen aan de drank- en horecawet.
- Exploitatievergunning: In sommige gemeentes heb je deze vergunning nodig.
- Terrasvergunning: Wil je graag een terras bij je restaurant openen, dan heb je daar in de meeste gemeenten een vergunning voor nodig.
- Omgevingsvergunning: Als je restaurant niet binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan ligt, kun je een uitzondering aanvragen. Mocht je ook nog een aanbouw willen, dan heb je ook een omgevingsvergunning bouwen nodig.
6. Kies een menu voor je restaurant en stem hier je keuken en apparatuur op af
Kies een concept dat past bij je visie en het type gast dat je voor ogen hebt. Je kunt een keuken zelf ontwerpen, maar dit ook uitbesteden aan een professional. Zij helpen je van ontwerp (tekening) tot aan een compleet opgeleverde keuken. Bovendien is het belangrijk dat je goede service en onderhoud uitvoert op de keukenapparatuur. Dit komt de levensduur van de apparatuur ten goede en is ook duurzaam.
7. Huur personeel of neem het zelf in dienst
Huur ervaren en betrouwbaar personeel voor de keuken, de bediening en andere functies. Zorg er daarnaast voor dat ze de juiste training krijgen en voldoen aan alle vereisten voordat je je restaurant opent. Zo weet je zeker dat zij uitstralen wat past bij jouw restaurant.
8. Doe inkopen en zorg voor voorraadbeheer
Maak een lijst van alle ingrediënten en apparatuur die je nodig hebt. Zorg voor efficiënt voorraadbeheer om zeker te weten dat er altijd genoeg voorraad is. Met name voor de opening van je restaurant, want dit is de eerste en zeer belangrijke indruk. Slim inkopen kan helpen om kosten te besparen. Denk aan seizoensgebonden producten of het inkopen van bulkhoeveelheden om inkoopvoordeel te behalen.
9. Promoot je restaurant
Maak een marketingplan en gebruik sociale media en andere kanalen om je restaurant te promoten. Bied bijvoorbeeld een speciale openingsaanbieding aan en organiseer evenementen om de naamsbekendheid van jouw nieuwe restaurant te vergroten.
10. Monitor je prestaties
Tenslotte, analyseer de prestaties van je restaurant regelmatig en pas waar nodig je processen aan om de efficiëntie en winstgevendheid te optimaliseren. Wees altijd bereid om je menu, interieur, personeel of marketingstrategieën aan te passen om aan de behoeften van je gasten te voldoen. Zo zorg je ervoor dat je meebeweegt in de markt en relevant blijft.
Hopelijk heb je naar aanleiding van dit artikel, voldoende informatie om aan de slag te gaan met het openen van jouw restaurant!
Bron: Bouter
Vergroot jouw kennis, verbeter de keuken